Steg 1: Hitta rätt kontakt

En platt-tv fungerar bra som datorskärm. Det gäller framför allt lcd-tv-apparaterna, som i grunden är datorskärmar men med större mått och inbyggd tv-mottagare.

Idag har de flesta tv-apparater lika bra eller till och med bättre upplösning än datorskärmen på skrivbordet eller i notebooken. Det finns tre typer av platta tv-skärmar, plasma, lcd (Ibland kallas de också led men det är egentligen fel, led är namnet på en typ av belysningsteknik för lcd-tv) och oled. Allra vanligast är lcd. Plasma är på väg att försvinna, och oled är än så länge förhållandevis dyrt. Det är ingen skillnad på hur du kopplar dessa till en dator, det beror bara på vilka anslutningar teven har.

De flesta tv som säljs numera har antingen upplösningen 1080p (1920x1080 bildpunkter), eller 2160p (3840x2160 bildpunkter). 1080p är det som kallad ”full hd” medan 2160p är det som kallas 4k eller ”ultra hd”. I datorer är det vanligast med 1080p, men det finns fortfarande många bärbara datorer med lägre upplösning. När du kopplar in din tv till datorn är det därför viktigt att du kontrollerar vilken upplösning den har, det ska stå i manualen, så att du kan ställa in det i datorn. Det är inte säkert att det är samma som din datorskärm.

Använder du platt-tv kan du välja mellan flera olika kontakt­alternativ.

Här är de två vanligaste:

Bästa val: hdmi

Koppla dator till tv - hdmi

Hdmi (high definition multimedia interface), har blivit ny standard för att föra över både bild och ljud digitalt mellan exempelvis blu-ray-­spelare och tv. Hdmi ger fantastisk bildkvalitet men är också ett måste om du vill spela upp en blu-ray-film från din dator till tv:n. Blu-ray använder sig nämligen av kopieringsskyddet hdcp som finns inbyggt i hdmi-­standarden.

Blu-ray-spelaren skickar en signal till tv:n via hdmi-kabeln, får ett svar tillbaka och låter bild och ljud föras vidare i kabeln.

Hdmi har lanserats i flera versioner. De absolut vanligaste är hdmi 1.3 och ganska nya hdmi 1.4. Den senare krävs exempelvis om du ska föra över 3d-film till tv:n.

Pålitliga vga

KOppla datorn till tv:n - vga

Vga-kontakten, ofta markerad som ”pc” är nästan standard på en platt-tv. Den motsvaras också ofta av en vga-kontakt på datorn. Den överför bilden ­analogt med separat kanal för rött, blått och grönt. Vga klarar hd-upplösning, men inte ljud. Och vill du köra 4k, då behöver du definitvt välja digitalt. I teorin ger vga lite sämre bildkvalitet eftersom att signalerna måste omvandlas till analogt för att skickas genom sladden, för att sedan bli digitala igen. Men i praktiken är det sällan det märks så mycket så om du av någon anledning måste använda vga behöver du förmodligen inte oroa dig. Hdmi är dock alltid att föredra om det finns.

När det gäller ljudet kompletteras ofta de analoga ljudingångarna på en platt-tv med digitala ljudingångar. Läs mer på nästa sida.

Ovanliga komponent

Komponent

En standard som fortfarande kan hittas på tv-apparater är komponentvideo. Där överförs bilden i tre olika kablar. Vissa lite äldre grafikkort kan komma med adaptrar för denna standard, men det är osannolikt att du alls behöver tänka på denna kontakt eftersom att den inte är vanlig på utrustning i Sverige.

Även om den finns så är några av ovan nämnda kontakter att föredra eftersom det är enklare att hitta sladdar. Komponent hanterar dock hyfsat höga upplösningar och är ungefär lika bra som vga, så ifall du har akut kontaktbrist på tv:n kan detta vara sista utvägen för högupplöst material. Har du en crt-tv kan detta dock vara något att titta närmare på, så läs mer på sista sidan i denna artikel.

Missa inte: Dags att köpa tv? Här är allt du behöver veta om 4k och hdr – innan du slår till

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7 och framåt
Tid: 10 minuter (plus tid för eventuellt inköp av kablar).

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop dator och tv:n.

Det här behöver du:

  • Tv.
  • Dator med video- och ljudutgång av något slag.
  • Diverse kablar.