Steg 2: Koppla ihop datorn och tv:n med rätt sladd

Nu har vi grundligt gått igenom de olika kontakterna på din tv-apparat. För att nu koppla ihop tv:n måste du skaffa en sladd (eller två) som passar ihop med datorn.

Gå igenom vår lista här. Välj första möjliga alternativ. Ju tidigare du matchar rätt desto bättre kvalitet. Datorkontakt nämns först.

koppla dator tv
Hdmi + hdmi

Drömscenariot är att din dator är så pass ny och din tv så pass platt att båda utrustats med hdmi. Då får du bra bild och bra ljud genom en kabel. Det finns olika storlekar på hdmi-kontakten, normalstor, mini och mikro (som sitter i många surfplattor och i en del smart-telefoner). I teven är det dock alltid standardstorlek. Se till att du har en kabel med rätt storlek på kontakt i vardera ände.

En brasklapp dock: Märkligt nog finns det hdmi-kontakter på en del bärbara datorer där datortillverkarna fuskat och plockat bort ljudöverföringen. I dessa fall måste du komplettera med en ljudkabel.

Har du en av mycket få tv-apparater som har Displayport-ingång, och även har det i datorn, så kan du välja det istället för hdmi. Det är en konkurrerande standard som också för över ljud och bild digitalt och klarar höga upplösningar. Det finns även olika storlekar på Displayport-kontakter.

Displayport + hdmi
koppla dator tv
Displayport är idag standard på Apple-datorer, och i de senaste modellerna finns funktionen inbyggd i den så kallade Thunderbolt-porten (se bilden). Displayport blir också allt vanligare även på bärbara pc. En fördel är att den liksom hdmi har inbyggt ljud. Displayort är som sagt extremt ovaligt i tv:n, men teknikerna är kompatibla och det går att ansluta till en hdmi från en Displayport. Alltså krävs bara en kabel med displayport i ena änden och hdmi i andra, eller en adapter.

Displayport är egentligen varken bättre eller sämre än hdmi för tv-bruk (om du inte har en 4k-tv och vill visa bilden med 60 bildrutor per sekund) så även om du har det på din tv finns det ingen direkt fördel med att välja den ingången.

Tyvärr uppfyller inte alla portar standarden och hos Apple-datorer är det först i och med 2010 års Macbook Pro-modell som ljudet följer med. Har du en äldre Mac-dator måste du tyvärr köra ljudet separat.

Dvi + hdmi +ljudkabel

koppla dator tv
Dvi (digital visual interface) är en ganska förvirrande skärmkontakt som trots namnet faktiskt finns i en analog version. Den vanliga är dock digitala dvi-digital-single link som lätt kan kopplas ihop med en hdmi-kontakt med hjälp av en adapter. De har exakt samma videosognal och det finns kablar med dvi i ena änden och hdmi i andra.

En stor nackdel är dock att ljudet måste hanteras separat.

koppla dator tvVga + vga + ljudkabel

Det bästa analoga alternativet är att dra en hederlig vga-kabel mellan din dator och din platt-tv (finns även vga på en del crt). Måste kompletteras med ljud­kabel. Som nämnts tidigare är detta det sämsta alternativet, du bör bara välja vga om du måste för att till exempel alla hdmi-kontakter är upptagna av apparater som inte hanterar något annat.

Om du inte hittar en vga-utgång på datorn är det mycket möjligt att du kan få ut en vga-signal ur dvi-porten med rätt adapter eller kabel. För det krävs att det är en kontakt av typen dvi-i som har både analoga och digitala signaler samtidigt.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7 och framåt
Tid: 10 minuter (plus tid för eventuellt inköp av kablar).

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop dator och tv:n.

Det här behöver du:

  • Tv.
  • Dator med video- och ljudutgång av något slag.
  • Diverse kablar.