Steg 3: Så här ställer du in datorn och tv:n

Äntligen har vi trasslat oss igenom sladd­härvan! Dags att få över bilden. I våra instruktioner nedan utgår vi från en bärbar dator med Windows 7, men inställningarna är snarlika i Windows 10, Windows 8, Windows Vista och Windows XP. Och principerna är desamma i Mac OS X om du skulle ha en exempelvis en Mac mini i vardagsrummet.

1. Stäng av tv och dator och koppla in de rätta sladdarna enligt någon av kombinationerna ovan. Det är utgångarna på datorn och ingångarna på tv:n som ska användas.

2. Slå på datorn och tv:n. Se till att tv:n är inställd på rätt av-kanal. Ofta kan du växla mellan olika ingångar. Har du exempelvis kopplat in datorn i tv:ns andra hdmi-port kan den heta Hdmi 2 när du växlar kanal. Vissa apparater kallar den Ext 2. Läs i tv:ns handbok om det är helt obegripligt.

3. Börja med att ställa in datorn. Enklast högerklickar du på Skrivbordet och väljer Skärmupplösning, men du kan också ta omvägen via Kontrollpanelen och Ändra bildskärmsupplösning under Utseende och anpassning.
koppla dator tv


Du kan gå in i Kontrollpanelen för att ändra din bildskärm.

4. Är drivrutinen till ditt grafikkort uppdaterad och sladdarna på plats bör du som har en bärbar dator se två skärmar. De är numrerade 1 och 2. Klicka på Identifiera och du får veta vilken skärm du sitter framför just nu. Använder du tv:n som enda skärm kan du hoppa vidare till punkt 6.

koppla dator tv
Du klickar på Identifiera för att se vilken skärm som är vilken.

5. Vill du att det ska visas samma saker på båda skärmar väljer du alternativet Spegla dessa bildskärmar. Vill du kunna se film i den ena skärmen och samtidigt jobba på den andra väljer du Utvidga dessa bildskärmar.
Flytta över filmfönstret (exempelvis din webbläsare när du tittar på SVT Play) och dra upp det i helskärmsläge så det täcker hela skärmen.

6. Ser bilden inte helt bra ut kan det bero på upplösningen. Bäst mår tv:n om du kan ställa in exakt samma upplösning som tv:n, så att den slipper skala om signalen. En platt 1080p-tv trivs bäst i 1 920 x 1 080 och man kan tro att en 720p-tv trivs bäst i 1 280 x 720 men många apparater som märks med "hd-ready" har i själva verket en upplösning mittemellan, oftast 1366 x 768. För att ta reda på det kan du titta på specifikationerna för din tv på tillverkarens hemsida eller i manualen. Klicka på skärm nummer 2 och ändra sedan upplösningsreglaget till önskad upplösning. Klicka därefter på Verkställ. Nu bör bilden visas som den ska.

koppla dator tv
Ändra på upplösningen om bilden i din tv inte ser bra ut.

7. Klickar du på Avancerade inställningar kommer du till grafikkortets inställningar. Här kan du exempelvis ställa in bilduppdateringsfrekvens, flytta och skala om bilden med mera. Exakt vad du kan göra beror på grafikkortet och grafikkortstillverkaren.

koppla dator tv
Du kan behöva ändra uppdateringsfrekvens för att få en lugnare bild.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7 och framåt
Tid: 10 minuter (plus tid för eventuellt inköp av kablar).

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop dator och tv:n.

Det här behöver du:

  • Tv.
  • Dator med video- och ljudutgång av något slag.
  • Diverse kablar.