Steg 4: Dags att fixa ljudet

Nu har du fått ordning på bilden, och det är dags att ta itu med ljudet. Har du en lösning med separat ljudkabel stoppar du vanligtvis in den i datorns hörlursutgång. Ibland extraknäcker hörlursutgången som digital ljudutgång, andra gånger finns det även separata digitala utgångar. I nya datorer brukar datorn ha koll på när en kontakt stoppas i och frågar användaren vad den ska användas till. Om så inte är fallet får du göra egna inställningar. Samma sak gäller om du kopplat in en hdmi-kabel och upptäcker att tv-ljudet spelas upp i den bärbara datorn i stället för i tv:ns högtalare. Då gör du följande:

Gå till Kontrollpanelen. Klicka på Ljud. Klicka på Hantera ljudenheter. Du får nu fram en ruta med olika ljudenheter. Som du ser i rutan är det datorhögtalarna som är standard. Vill du ha ut ljudet ur hdmi-kabeln högerklickar du i det här fallet på ATI HDMI Output och väljer Använd som standardenhet. Detta är så klart på en dator med grafikkort från ATI, har du en annan tillverkares kort kommer motsvarande alternativ finnas där. Nu går allt ljud ut till tv:n. Samma sak kan du göra med hörlursutgången om inte ljudet spelas upp via den.

Funkar det fortfarande inte kanske du helt enkelt måste dra upp volymen på antingen tv eller dator, eller i mediespelaren du använder. Funkar det? Grattis nu är du klar!

koppla dator tv
Ljuv musik. Ändra ljudinställningar – så hör du vad tv-stjärnorna säger.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7 och framåt
Tid: 10 minuter (plus tid för eventuellt inköp av kablar).

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop dator och tv:n.

Det här behöver du:

  • Tv.
  • Dator med video- och ljudutgång av något slag.
  • Diverse kablar.