Sida 7: Skippa alla sladdar – trådlösa alternativ

Om du är villig att testa på lite ny teknik så behöver du faktiskt inte alls bry dig om kablar över huvud taget. Det finns flera smarta sätt att få datorn att skicka bild till en tv med trådlös teknik. Det du behöver för det är en router hemma med trådlöst nätverk (wifi), och en någorlunda modern tv. Antingen en så kallad smart-tv eller en vanlig platt-tv med en extra hdmi-ingång du inte använder. Och hade du tänkt koppla in hdmi-sladd från datorn, så har du ju definitvt det.

Apple TV och Chromecast

Det enklaste är kanske att koppla in en extern mediaspelare i en hdmi-port på din tv. De allra vanligaste är Google Chromecast och Apple TV. Med dem kan du få bild trådlöst både från datorer, telefoner och surfplattor. Apple TV är främst till för den som kör Mac eller Iphone/Ipad, och Chromecast funkar bäst för PC och Android-plattor och telefoner. Det som krävs för att det hela ska funka är att Apple TV eller Chromecast konfigureras så att de är anslutna till samma hemmanätverk som din dator.

Missa inte: Stort test: Bästa streamingtjänsten för film och tv-serier

Sedan kan du använda olika program eller mobila appar och skicka det som spelas upp till dosan vid teven istället för skärmen, till exempel en mediaspelare eller Netflix. Från datorer kan du också välja att spegla hela skrivbordet, då fungerar de i stort sätt precis som en extra inkopplad skärm.

Miraplay och widi

Många moderna smart-tv har stöd för något som heter Miracast, eller wireless display (WiDi). Det var till en början två konkurrerande standarder, men har numera gått samman och är kompatibla. Miracast är en standard för direkt överföring av bild och ljud från en dator till en skärm. Den använder sig av wifi-teknik, samma som i ditt trådlösa nätverk, men den kopplar upp sig direkt mellan datorn och tv:n, så du behöver inte logga in på hemnätverket. Tekniken finns i de flesta telefoner och surfplattor med Android 4.2 eller nyare, och i många nya bärbara datorer och plattor med Windows 8.1.

Har inte din tv stöd för Miracast så kan du fortfarande få det, genom att skaffa en extern mottagare och plugga in i en hdmi-ingång på tv:n.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7 och framåt
Tid: 10 minuter (plus tid för eventuellt inköp av kablar).

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop dator och tv:n.

Det här behöver du:

  • Tv.
  • Dator med video- och ljudutgång av något slag.
  • Diverse kablar.