Koppla in datorn till din äldre tjock-tv

Om du fortfarande har en gammal crt-tv märker du snart att den tyvärr inte är datorns bästa vän. Orsakerna är flera: den har lägre upplösning än datorerna, den visar inte riktigt hela bilden som förs över och den är utrustad med analoga video- och ljudingångar som ger sämre bild- och ljud­kvalitet.

Läs också! Stort test: Bästa smart-tv:n under 6 000 kronor – vi utser vinnaren

De kontakter du kan använda är, från bästa till sämsta val:

Bästa val: rgb
Har du en riktigt lyxig tjock-tv är den utrustad med tre kontakter i rad färgade röd, grön och blå. Det är antingen en komponent-­kontakt (där bilden överförs i tre komponenter som markeras ypbpr) eller rgb-kontakt (markeras rgb) där signalen för rött, blått och grönt skickas separat.

Komponentkontakter finns ibland på grafikkort till stationära, ibland på en separat adapter som du kan plugga in i en särskild port i grafikkortet.

Bra kvalitet med s-video
koppla dator tv
S-video är en analog videokontakt som sänder ljusstyrka och färgstyrka separat. Kvaliteten är betydligt bättre än komposit (se nedan) och fram till för några år sedan var s-video mer eller mindre ­standard på såväl bärbara som stationära datorer. Numera är det inte alls självklart.

Smidiga scart är opålitlig
koppla dator tv
Scart-kontakten är mer eller mindre standard på tjock-tv-apparater. Den användes bland annat till gamla tiders videoband­spelare. Ibland finns det flera kontakter att välja på så att du kan koppla in flera apparater.

Fördelen med scart är att den skickar både bild och ljud i samma kabel, precis som för hdmi på en platt-tv.

Nackdelen är att olika scart-kontakter använder olika standarder. De sämsta använder kompositvideo, de näst bästa s-video och de bästa rgb. Det finns många adaptrar med en scart-kontakt i ena ändan och olika separata kontakter i andra ändan. Är du säker på att både datorn och tv:n och själva sladden kan hantera rgb är scart lika bra som den förstnämnda varianten.

Komposit är sämst
koppla dator tv
Nästan alla tjock-tv-apparater har en extra videoingång av det här slaget. Den bakar ihop all videoinformation i en analog signal och ger en ganska blaskig bild. Ofta sitter de röd- och vitfärgade analoga ljudingångarna precis bredvid den här gula kontakten.

Inställningar på datorn

Om du har en crt-tv bör du göra en inställning lite annorlunda än vad vi skrev i stycket om hur du ställer in datorn. En crt-tv har inte i närheten samma upplösning som en modern platt-tv och du kommer få skarpare bild om du lyckas matcha den upplösningen. Kan du välja 720 x 576 pixlar är det bästa alternativet eftersom att det närmast matchar gamla analoga tv-signaler. Ibland kan det krävas att du går in i grafikkortets särskilda inställningspanel för att få till den upplösningen. Näst bäst är 800x600, och du kan också prova med 640 x 480 om det finns för att se om det blir bättre, men du bör inte välja en högre upplösning än så. Det kommer bara göra bil

den suddig och texten i mycket svår att läsa.

Ljud till äldre tv

Komponent + komponent + ljudkabel
Eftersom vga-kontakter är ovanliga på tjock-tv är ofta det här alternativet det bästa. Finns inte komponentkontakter kan scart-kontakten vara av rgb-typ och med adapter kopplas ihop med komponentkontakter på datorns grafikkort. Tyvärr finns dessa grafikkort nästan uteslutande på välutrustade stationära datorer (och sedan några år tillbaks inte ens där).

koppla dator tvS-video + s-video + ljudkabel
Här har vi lösningen som fram till för några år sedan var självklar. Numera saknas dock s-videokontakt på datorer. Har du s-videokontakt på datorn och en tjock-tv är dock s-video ett bra alternativ. Saknas s-video- kontakt kan du skaffa en adapter och koppla in kabeln och ljudkabel i scart-uttaget. Blir bilden svartvit beror det antagligen på att tv:n är felinställd (exempelvis inställd på att ta emot amerikansk ntsc-signal i stället för vårt pal-format) eller att scart-kontakten är av komposittyp och inte klarar s-video­signal.

koppla dator tvKomposit + komposit + ljudkabel
Den absoluta nödlösningen. Saknar du en kompositingång på din tjock-tv kan du skaffa adapter till scart. 

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7 och framåt
Tid: 10 minuter (plus tid för eventuellt inköp av kablar).

Det här lär du dig:

  • Koppla ihop dator och tv:n.

Det här behöver du:

  • Tv.
  • Dator med video- och ljudutgång av något slag.
  • Diverse kablar.