Dessa skrivare! Vi talar om en produktgrupp med hög mognadsgrad vars barnsjuk­domar borde ha rensats bort för länge sedan, men trots det har de ändå en förmåga att krångla när du minst anar det. Kanske beror det på att de blir allt mer tekniska, eller att det slarvas en del med kvaliteten.

Det är däremot långt ifrån ­alltid som ett utskriftsfel verk­ligen beror på en brist i själva skrivaren. Allt som oftast är det i stället en drivrutin, ett program, någon hårdvara i datorn eller operativsystemet som utgör den felande länken.

Windows 7 skrivare

Vi har nu kommit till den tredje delen i vår supportskola över fyra delar där vi går igenom vanliga problem som ­kan uppstå med Windows 7- datorer och dess tillbehör. Och nu är det alltså dags att titta närmare på vilka knep du kan ta till i Windows 7 när ­skrivaren sätter sig på tvären och vägrar att lyda order.

Här följer sju mer eller ­mindre vanliga problem – och lösningarna på desamma.

Felsökaren löser utskriftstrubbel
Du som har hängt med i tidigare delar av den här skolan kommer kanske ihåg att vi tidigare har tipsat om att använda den inbyggda felsökaren i ­Windows 7 när något går snett. Den fungerar i en mängd olika sammanhang och kan också vara till hjälp när skrivaren krånglar. Om det inte går att skriva ut är det alltid en god idé att börja med att testa felsökaren för skrivare, detta under förutsättning att du först har kontrollerat dina anslutningar och försäkrat dig om att skrivaren verkligen är på.

1. Gå till Start-menyn och skriv felsökning i sökrutan. Klicka på den första sökträffen längst upp i listan.

2. Under rubriken Maskinvara och ljud trycker du på Använd en skrivare.

Windows 7 skrivare
Problem med utskriften. Börja med att använda felsökaren för skrivare – den kan upptäcka vad som är galet!

3. Klicka på Nästa i rutan som kommer fram och markera därefter den skrivare som krånglar. Tryck på Nästa och låt verktyget arbeta. Följ där­efter instruktionerna.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 45 minuter.

Det här lär du dig:

  • Att skapa en virtuell dator för en äldre skrivare.
  • Hur du delar ut en skrivare.
  • Ta itu med utskriftsjobb som har fastnat.
  • Använda verktyget för felsökning.
  • Att dirigera utskrifterna till rätt skrivare.
  • Hur du startar om utskriftshanteraren.
  • Lägga till en nätverksskrivare manuellt.
    xx

Del 1: Datorn
Vad gör du om det dyker upp märkliga felmeddelanden i ­Windows 7, datorn inte startar som den ska eller allt känns allmänt trögt? Så här fixar du vanliga problem som kan uppstå i datorn och operativsystemet. (Skolan finns här.)

Del 2: Nätverk och internet
Långsamma internetanslutningar och krånglande trådlösa nätverk? Lär dig ta kommando över datorns nätverksfunktioner i Windows 7 och styr upp så att de fungerar som de ska. (Skolan finns här.)

Del 3: Skrivare
Även en ny skrivare kan börja mata ut papper, bara vissa ­färger eller helt sonika avsluta kommunikationen med datorn. Här avslöjar vi en rad knep i Windows 7 som löser några av de mest irriterande skrivar­problemen. (Den här skolan.)

Del 4: Ljud och bild
Har datorns ljud plötsligt försvunnit eller har du fel upp­lösning för skärmen? I fjärde delen av skolan får du tips om hur du får ordning på störande ljud- och bildtrubbel i Windows 7.
(Publiceras inom kort på pcforalla.se)