I skuggan av protester mot Sopa och Acta-avtalet växer ett nytt hot mot friheten på internet fram. Den 27 februari kommer en delegation av diplomater från hela världen att samlas och diskutera en ny kovention som kan resultera i att FN får makten att reglera internet, skriver Wall Street Journal.

Flera länder, inklusive Ryssland och Kina, vill att förslaget ska gå igenom innan årets slut. Rysslands premiärminister, Vladimir Putin, uppgav i juni förra året att hans mål är att etablera en ”internationell kontroll över internet” genom FN-konventionen International Telecommunication Union (ITU).

Skulle konventionen röstas igenom kan det enligt Wall Street Journal betyda slutet på den frihet som internet haft sedan 1988. Det året samlades representanter från 114 länder och enades om en drastisk avreglering av internationella kommunikationer.

När internet privatiserades 1995 hade nätverket cirka 16 miljoner användare. I dag är fler än två miljarder människor världen över uppkopplade, en siffra som växer med en halv miljon användare varje dag. Den snabba tillväxten beror enligt Wall Street Journal just på att internet inte haft någon inblandning från några stater eller myndigheter. Internet har njutit av en självreglering som styrts av en konsensus inom den privata sektorn.

Nu vill Ryssland och Kina tillsammans med 193 medlemsländer omförhandla avregleringen från 1988. Den nya konventionen innehåller bland annat följande förslag:

  • Internationell cybersäkerhet ska kontrolleras centralt.
  • Utländska telefonbolag ska kunna ta betalt för internationell internettrafik för att generera mer intäkter till statsägda telefonbolag.
  • Etablera en central kontroll över hanteringen av domännamn genom ITU.
  • Reglera internationella roaming-avgifter för mobiloperatörerna.

Konventionen kritiseras starkt av både Wall Street Journal och Time Magazine som anser att det nuvarande öppna regelverket har fungerat bra och en centraliserad toppstyrd reglering kan hota den frihet vi upplevt på internet hittills.

Läs mer om den nya konventionen på länken nedan.