För några år sedan dök de små, enkla och superbilliga netbookdatorerna upp och gjorde omedelbar succé. För under fyra tusen, ibland närmare två, fick man en fullt fungerande bärbar pc med Windows och tillräckligt snabb processor för att surfa och köra Office (om än med nöd och näppe), med riktigt bra batteritid och en vikt och ett format som gjorde att den gick ner i vilken väska som helst.

Under de senaste ett eller två åren har netbooken levt en tynande tillvaro, då nyhetens behag har lagt sig och folk har börjar få grepp om begränsningarna i hårdvaran. Förra våren fick formatet ett litet uppsving när AMD presenterade C-50 och senare C-60, en Atom-konkurrent med betydligt bättre prestanda än Intels motsvarighet, och framför allt klart bättre grafik i dess inbyggda Radeon-kretsar. Men även nu falnade intresset från kunderna ganska snart.

Det var redan då ingen hemlighet att Intel jobbade på en uppgradering av Atom-processorn, men mer änsåvar inte känt. Tidigare i vintras presenterade de tillslut tekniken och de nya processorerna kallade Cedar Trail, och nu har de nått ut via tillverkarna till slutanvändaren.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning