Tajming, tålamod, en smula tur och en riktigt bra kamera. Vinnarna i PC för Allas vinterfototävling avslöjar hur de plåtade sin alster.

1:a pris: Syssy M Jaktman, med Frostig soluppgång

"Bilden tog jag i Solheissen, som ligger bortanför Hemsedal, för två år sedan. Det var otroligt kalla dagar, runt minus 30 varenda dag. Den här dagen var det minus 35, det gick absolut inte att åka skidor. Jag gick ned till älven i sällskap med min man. Jag var där varenda dag, är man fotogalen så är man.

Jag tog bilden med en Canon EOS 40D, f/9, 1/200 brännvidd 39 mm
Jag har justerat kontraster och skärpa i Photoshop.

Det var ohyggligt kallt om händerna, vansinnigt mycket snö och sagolikt vackert. Pulsade i djup snö för att komma ner till bron för att få någorlunda bra vinkel."

2:a pris: Björn Olsson, med Riktigt svinkall

"Bilden tog jag förra vintern när det var som kallast... Körde upp till Göteborg för ett möte i jobbet men tog också med mig kameran för jag visste att det skulle vara en massa häftig is i Mölndal vilket jag sett några dagar innan när jag passerade förbi.

På hemvägen sken solen och gav ett perfekt ljus så jag stannade till och gick ut på gångbron som går över forsen och tog en del bilder. Det är extra kallt att stå precis över det brusande isiga vattnet och det tog bara några minuter innan fingrarna kändes som isbitar (handskar hade jag inte med mig)... men jag hann få med mig ett gäng bra bilder ändå.

Bilden är tagen med en Nikon D90 och ett Sigma 17-70 objektiv.
Inställningarna på kameran var brännvid 26 mm, iso 200, bländare 5,6 samt exponeringstid: 1/250 sekund.

Jag körde med bländarförval på kameran, men tyvärr bara på 5,6. Borde satt den till 11 för att få riktigt bra skärpedjup i hela bilden.
Bilden är tagen i raw-format och sedn har jag jobbat i med kontrast, skärpa och ljus i framkallningen för att få fram den lite hdr-aktiga känslan i bilden."

3:e plats: Nathalie Ek, med Anybody Home?

"Eftersom det har varit en ganska dålig vinter, blev jag överlycklig när det i alla fall hade bildats frost under natten. Så, innan solen hade försvunnit helt på nyårsafton gick jag ut på gården och tog ett varv runt huset. Till min besvikelse hittade jag inga roliga motiv, men när jag vände på klacken för att gå in igen, var den plötsligt där - alldeles frostig, vacker och ensam på gräsmattan.

Jag använde mössan som underlag och ställde ner kameran, Nikon D5000 tillsammans med Nikon 40mm f/2.8 macro. Dum som jag var tänkte jag inte på att jag kunde utnyttja min vridbara skärm, nej, jag muttrade i stället över att jag inte såg vad jag höll på med. Efter några försök i "blindo" och lite ändringar i inställningarna togs slutligen bilden med en slutartid på 1/50, f3.5 och iso 800."