Den senaste tiden har debatten om spårning blossat upp ordentligt, inte minst efter att Microsoft anklagat Google för att spionera på användarna. Det finns dock en enkel lösning på problemet som fungerar i alla de vanligaste webbläsarna.

Insticksprogrammet Do Not Track från Abine fungerar med Firefox, Chrome, Safari och IE. Programmet stoppar spårning genom att blockera de kakor som används av exempelvis Google för att kunna se vilka webbplatser du besöker. Programmet stoppar även Googles metoder för att kringgå vissa brister i exempelvis Safari och IE.

insticksprogram spårning do not track

Väl installerat visas en liten knapp upp i det övre högra hörnet i din webbläsare. Knappen visar med siffror hur många kakor som har stoppats, och klickar du på knappen kan du se vilka företag som försökt att spåra dig.

Trots att spårningen från exempelvis Facebook blockeras av Do Not Track så kan du fortfarande klicka på gilla-knappen på olika webbplatser. När du klickar på en gilla-knapp kommer programmet att fråga dig om det är ok att skicka informationen till Facebook.

Enligt Abine så är Do Not Track ett program för att blockera Google eller andra företaget, utan endast ett skydd stoppa spårning av användarna. Programmet blockerar inte annonser eller någon annan information.

För att installera Do Not Track kan du gå hit.

IDG News