När Adam Karlsson ska bokföra sina utgifter tar det sällan mer än ett par minuter och det går föredömligt smidigt. Han är formgivare och har sedan 2004 drivit reklambyrån Deluxe Stockholm tillsammans med sin sambo Caroline ­Heidenberg. De får hjälp med bokslutet varje år, men sköter den löpande bokföringen själva.

Deras bokföringsprogram, E-bokföring, kostar 300 kronor i månaden och är inbyggt i företagets internetbank hos Swedbank. De har använt sig av lösningen sedan de startade bolaget och är väldigt nöjda:
– Mitt bokföringsprogram är en av de grejer jag köpt som jag är mest nöjd med, någonsin, berättar Adam Karlsson och fortsätter:
– Jag har full kontroll. Alla pengar som passerar in och ut ur företaget hamnar automatiskt i bokföringen. Det enda jag behöver göra är att logga in på internetbanken och kontera posterna. Och det är jätte­smidigt då programmet känner igen underlaget och föreslår hur jag ska kontera.

Allt som betalats med företagskortet och alla inkomster hamnar i en lista som sorteras i tidsordning.
– Jag slipper allt manuellt inmatande, vilket sparar tid. Och bäst av allt, jag behöver vare sig veta eller tänka särskilt mycket och det finns alltid bra hjälp att få, berättar han.

En annan bra funktion i E-bokföring är att det finns ett inbyggt behörighetssystem där du som företagare kan välja att exempelvis låta revisorn ha tillgång till tjänsten.

Tröskeln att lära sig programmet var inte särskilt hög, trots begränsade grundkunskaper i bokföring, och supporten fungerade bra, tycker Adam Karlsson. Och det enda negativa han kan komma på med systemet är att han blir utloggad efter en stund och om han då missat att spara en kontering får han göra om.

Helt integrerat med banken

Swedbanks tjänst E-bokföring bygger på en extern webbtjänst som heter Speedledger. E-bokföringen i sig är inget unikt för Swedbank utan Speedledger samarbetar med de flesta av storbankerna, men det är bara hos Swedbank och Sparbankerna som det är ett fullt utvecklat program som är helintegrerat med internetbanken.
Ingen av Speedledgers konkurrenter (se faktaruta) erbjuder helintegrering med någon nätbank.

För Speedledgers kunder hos Swedbank och Sparbankerna innebär det bland annat att det är möjligt att logga in till tjänsten med sin bankdosa och att informationen från internetbanken samt bankkontot till bokföringen förs över auto­matiskt.

– Vi har haft den här tjänsten i tio år och cirka 15 000 av våra kunder använder sig av E-bok­föring, berättar Maria Zitting-Nilsson, affärsutvecklare inom Företagsmarknadsavdelningen på Swedbank, och tillägger:
– Vi har till och med kunder som bytt bank till oss bara för att de vill ha tjänsten.

Överför via virtuell skrivare

Själva bokföringstjänsten Speedledger fungerar på samma sätt för alla Speedledgers 30 000 kunder. Det är också samma pris, inga bindningstider, inga extra kostnader för extra användare oavsett vilken bank de har, berättar Marie Nordqvist, marknadschef hos Speedledger.
– För övriga banker, som inte har en integrerad lösning, loggar kunden in hos oss på speedledger.se och upp­daterar själva sin bokföring från sin internetbank, berättar hon.

Den som har Windows gör överföringen av information från internetbanken och bankkontot till ­bokföringsprogrammet genom utskrifter till en virtuell skrivare som tillhandahålls av Speedledger. Användaren loggar in i internetbanken, väljer skriv ut och använder vår skrivare, informationen förs över i samma sekund.

Den som har Mac gör över­föringen av information från internettjänsten genom utskrift till pdf-fil. Filen får kunden sedan ladda upp till bok­föringsprogrammet. Det finns inga moduler för bokslut och deklaration – de bitarna får du sköta manuellt.l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning