Någon klok filur tänkte: Varför inte gå hela vägen och utnyttja surfplattor som en riktig pc? Det är tanken bakom de så kallade hybrid-lösningarna, som kompletterar en kompetent surfplatta med en tangentbordsdel. Därmed har du möjlighet att ställa upp hela konkarongen på bordet precis som om det vore en liten vanlig bärbar. Flera av dem erbjuder också musstyrning för dig som föredrar det ­framför pekskärm.

För det är just vad surfplattor är. Kraftfulla pekskärmsstyrda datorer som, precis som vilken pc som helst, kan laddas med vad du vill i programväg och användas precis som du själv vill. Processorer och annan hårdvara under skalet har utvecklats rejält.
De senaste surfplattorna har prestanda som kan matcha det mesta i notebook-väg, vare sig vi pratar om Intel- och AMD-processorer i Windows-plattor eller ARM-baserade Android-plattor. Vi snackar om processorer med två eller till och med fyra kärnor, grafikprestanda som i en mindre spelkonsol, batteritid som en ultrabook-pc, elegant slimmad design och skärmar som ofta utklassar motsvarande alternativ bland traditionella bärbara.

Har vuxit till sig

Operativsystemen Ios och Android har dessutom mognat rejält sedan de första stapplande stegen ut från smartphone-­världen. Nu finns det ett rejält utbud av appar som gör dem nästan lika ­mångsidiga som en Windows-dator.

Du får tillgång till Office-paket med alla viktiga funktioner, mejl- och kalender-­program för företag (Exchange och Lotus Notes), pekskärms-versioner av ­Photoshop, klienter för onlinetjänster som Spotify och Skype, samt mediespelare som ­hanterar alla tänkbara format.

För att inte tala om bittorentklienter, fjärrstyrningsappar, videoredigerare och fler och fler 3d-spel i samma klass som på en pc eller spelkonsol. Spel som Angry Birds börjar kännas antika.
Redan förra våren kom de första modellerna från Acer och Asus, och sedan dess har konceptet utvecklats. Gränssnitten har fintrimmats för att göra dockningen ­supersmidig och programmen är mer anpassade till blandade gränssnitt – både tangentbord och skärminmatning, liksom muspekar- och pekplattenavigering.

Olika lösningar

Utbudet av dockningsbara plattor är inte jättestort. Vi har testat fyra plattor, två med Windows och två med Android som säljs med medföljande tangentbordsdocka, samt en Ipad 2 vars docka köps helt separat. Plattorna är också väldigt olika utrustade med appar och funktioner, och är tänkta för vitt skilda typer av användare.
Med andra ord är det här ett test som gör det svårt att rättvist jämföra plattorna sida vid sida. Vi har en slimmad Android tänkt för privatpersoner, en rejäl och stryktålig Android för företagare, och samma sak på Windows-sidan, en konsument- och en business-modell.

Slutligen har vi ett tredje separat operativsystem i Ipad 2.
Det här gör att ­prestandajämförelser blir mer ungefärliga än vad vi brukar presentera. Men, det viktiga är inte egentligen exakt vilka testresultat eller specifikationer ­plattorna har jämfört med varandra.
I stället ställer vi oss följande frågor:

Hur bra klarar den vad den är tänkt för? Hur hanterar den hela tanken med att vara två datorer i en – både handhållen surfplatta och ”vanlig” dator på skrivbordet? Fungerar hårdvaran och operativsystemet lika bra i båda lägena, eller lämnar de något att önska? Vi har svaren. l

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare som lanserat plattor i Sverige som antingen säljs som hybrider eller kan kompletteras med tangentbordstillbehör från tillverkaren. Av fem inbjudna var det fyra som hade testprodukter tillgängliga. Vi kompletterade med en lösning för Ipad, då det är den mest populära surfplattan och det finns mycket goda ­möjligheter till att göra den till hybrid med tredjepartsprodukter.
Produkterna testades fabriksnya eller efter systemåterställning, med medföljande installerade bakgrundsprogram och appar aktiva så som de var vid första uppstart.
Skärmarnas ljusstyrka mättes med professionell skärmkalibrator. Batteritiden mättes vid uppspelning av långfilm i 1080p-format.
Prestanda bedömdes med webbnavigering på pcforalla.se i den medföljande webbläsaren, läsning och bläddring i en stor och grafiktung pdf i Adobe Reader, uppspelning av videofil i 1080p-format (nedskalat för att passa respektive bildskärm), uppspelning av högupplöst Youtube-video optimerad för respektive skärm, samt med en handfull mer och mindre krävande 3d-spel.