Tio timmar. Det låter bra. Köper du en dator baserat på uppgiven batteritid och tror att du ska kunna få ut hela den tiden i aktivt användande lär du snabbt bli besviken. Sanningen är att den siffra för batteritid som tillverkarna anger kan vara baserad på precis vad som helst. De vill givetvis kunna skryta med en siffra som ser bra
ut. För endast under vissa ideala för­hållanden, visar det sig, går det att uppnå den uppgivna batteritiden.

På senare år har processorer, skärmar och andra komponenter i datorer blivit allt mer strömsnåla, samtidigt som batteriernas effektivitet och design utvecklats. En bra bärbar pc har med andra ord möjlighet att klara flera timmars kontinuerligt jobb. Tillverkarna lockar i annonser med datorer som har batteri som räcker hela arbets­dagar, från 6-7 timmar ända upp till 13.

De riktigt långa batteritiderna utlovas ofta för extremt strömsnåla netbook-datorer eller riktigt dyra bärbara med extra batteri inkopplat. Men det finns också en ökande skara datorer i ­mellanklassen, 14 till 16 tum med goda kontorsprestanda och överkomligt pris, som skryter med långa batteritider.

För några år sedan var det vilda västern kring angivna batteritider. Numera använder de flesta tillverkarna samma kriterium för systemlast när de mäter: standardinställningar för batteritestet Reader Workload i mätprogrammet Bapco Mobile Mark 2007.

Det motsvarar vad du utsätter datorn för om du bara slår på den och knappt använder den aktivt alls. Testet simulerar läsning av ett dokument, där användaren byter sida en gång varannan minut, med låg ljusstyrka på skärmen, låg processor- och minnesanvändning och nära nog obefintlig nätverkstrafik.

Men det är väldigt sällan man faktiskt använder datorn på det sättet. Drar du upp skärmljusstyrkan märks det direkt på datorns effektförbrukning och ger påtagligt kortare batteritid. Tillsammans med skärmen är processorn den i särklass största energitjuven, och du behöver inte göra mycket med datorn för att den ska börja dra markant mer ström. Det räcker med några bakgrundsprogram, aktivt jobbande i ett par Office-dokument och ett par webb­läsarfönster, ljud i hörlurarna och trådlöst nätverk igång.
– För normal ­kontorsanvändning, om du ska accessa webbsidor, arbeta i Office, Excel och liknande program, och det med en bekväm inställning för bildskärmens ljusstyrka, brukar tumregeln vara att du får ut ungefär 60 procent av vad Mobile Mark mäter upp, säger Martin Keil, global produktchef för business-notebook-datorer på Fujitsu.

Kan gälla en annan dator

Ibland räcker inte ens det. Många datorer säljs med olika hårdvarukonfiguration, starkare och svagare processorer, olika hårddiskar och även olika skärmpaneler. Men den enda batteritid som är uppgiven för datormodellen är den bästa, det vill säga hur den beter sig med snålaste inställningarna på en dator med enklaste hårdvaran. Detta är mycket vanligt just på ­företagssidan, där varje datormodell ofta säljs i väldigt många varianter.

Därför ska du inte se på den uppgivna siffran för batteritid som någon garanti, utan bara som en ungefärlig fingervisning som kan användas för att jämföra datorer.

Och inte heller den siffran blir särskilt intressant efter längre tids användning av datorn. Ett batteri har nämligen ett begränsat antal så kallade laddningscykler innan det tappar i kapacitet och inte kan leverera de uppgivna wattimmarna.

En laddningscykel innebär en full upp- och urladdning av batteriet. Det betyder inte att du behöver tömma batteriet helt varje gång innan du laddar upp det. Kör du batteriet till 50 procent och sedan laddar har du grovt räknat bara förbrukat en halv laddningscykel.

Ladda och töm försiktigt

– Att tömma batteriet helt varje gång är i själva verket mer slitsamt för batteriet. Litium-jon-celler ska helst inte tömmas helt, då det gör att batteriet blir varmt, vilket påverkar livslängden negativt. Det är också mer slitsamt att ta ut hög effekt snabbt ur batteriet än låg effekt under längre tid. Har du möjlighet att koppla in adapter vid processorintensivt jobb är det definitivt att föredra, säger Martin Keil.

Batterier har cirka 500 laddningscyklers livslängd. Det innebär att det kan vara dags att byta till ett färskt efter ett eller ett par år beroende på hur du använt datorn. Det finns batterier som klarar upp till 1 000 cykler, men dessa har oftast en lägre kapacitet.

En annan sak som påverkar livslängden är hur snabbt batterierna laddas. Precis som vid urladdningen innebär en hög effekt att batteriet blir varmt, och det ”sliter ut” kemikalierna. Därför kan det vara en god idé att vara på sin vakt när tillverkare påstår att de kan ladda batterierna extra snabbt. Det sker oftast på bekostnad av laddnings-cykler.l