Iriver Story HD WiFi
Guld till skarpa Iriver Story

Det är inte bara i tv-världen som det pratas om hd-kvalitet. Iriver Story HD Wifi är en e-boksläsare med högupplöst skärm. För den tekniskt intresserade betyder det att antalet bildpunkter har ökat med 63 procent, från 800 x 600 till 1 024 x 768. I praktiken betyder det bättre skärpa, både för text och illustrationer.

Förutom den skarpa skärmen är tangentbordet det mest utmärkande med Iriver Story. Iriver har valt bort pekskärmen och navigeringen sker med ett ”vanligt” tangentbord. Eftersom plattan fungerar med wifi och har en inbyggd svensk nätbutik är tanken att det ska gå att köpa böcker utan dator.

Verkligheten är tyvärr en annan. Nätbutiken är inte anpassad för plattans format, och det är svårt att läsa den minimala texten. Gränssnittet är inte heller gjort för att styras med piltangenter. Men det här är bara detaljanmärkningar på en utmärkt platta. Förutom den fantastiska skärmen är Iriver Story även snabb i menyer och bläddring. Den är generös när det gäller filformat, och att den hanterar Office-filer är välkommet för alla oss som vill kunna läsa jobbdokument.

Batteritiden utklassar även konkurrenterna. Allt det här gör Iriver Story HD Wifi till testets vinnare.

+ Bäst skärm. Bläddrar snabbt. Svenska menyer.
- Seg i starten. Onödigt stor. Dålig nätbutik.


Sony Reader PRS-T1
Sonys lättviktare är löjligt låst

Du som tycker att Iriver Story är för stor har ett annat bra val: Sony Reader PRS-T1. Med en vikt på 168 gram är den testets lättaste. Tack vare pekskärmen är den dessutom lätt att navigera, och gränssnittet är väl genomtänkt. Det är till exempel lätt att söka efter ord och att få dem förklarade i den inbyggda engelska ordboken.
En kul finess är möjligheten att använda den som anteckningsbok, och det följer till och med en liten penna.

Till skillnad från sina föregångar har PRS-T1 inga stora problem med reflexer, och skärmen är en av de bästa i testet. Det är egentligen bara Iriver som har en bättre.

Sony Reader har en inbyggd nätbutik för att köpa e-böcker, men den finns ännu inte på svenska. Den amerikanska butiken är å sin sida låst för oss svenskar. Galet! En annan irriterande låsning är att PRS-T1 inte fungerar med Adobes e-bokläsarprogram Digital Editions. Det är standard‑programmet för e-böcker som vi lånar på biblioteket, och det funkar både med konkurrenternas plattor med äldre Reader-modeller. Nu vill Sony i stället tvinga oss att använda deras eget program, och även om det fungerar på samma sätt gör det vår valfrihet mindre.

De här låsningarna petar ned Sony Reader till en silverplats, men det är trots allt en riktigt bra e-boksläsare.

+ Bra skärm. Lättast. Spelar upp ljud. Bläddrar snabbt.
- Inte gjord för Sverige. Långsam i starten.


Cyboook Orizon
Tunna Cybook är för tung

Cybook Orizon är marknadens tunnaste e-boksläsare, någon som tillverkaren gärna skryter med. Däremot pratar de mindre om vikt och storlek, och det är inte så konstigt. Tunna Cybook är nämligen tyngst i testet och den är lika stor som Iriver Story, som har ett riktigt tangentbord. Med tanke på att den använder pekskärm är det svårt att förstå att den inte är mindre.

Men det som framför allt drar ned betyget är skärmen, som är mörk och murrig. Cybook Orizon är ingen dålig e-boksläsare. Men eftersom Iriver Story och Sony Reader bara kostar någon hundralapp mer är det svårt att förstå varför det skulle finnas någon anledning att snåla.

+ Tunnast. Svenska menyer.
- Stor och klumpig. Dålig skärm.


Energy Book 1162
Energy Book saknar wifi

Energy Book 1162 låter som en typisk budgetmodell. Den är plastig, har inte pekskärm och kan inte kopplas upp mot trådlösa nätverk (wifi). Problemet är att den inte är billigare än konkurrenterna – och där faller köpargumentet.

Energy Book är utvecklad i Spanien, och det här märks tyvärr lite för ofta. Om batteriet tar slut byter den till spanska menyer, och då vill det till att du vet att språk heter idioma ... Du som talar spanska lär kanske uppskatta att Energy Book är förinstallerad med en massa spanska böcker. Men alla vi andra säger nöjer oss med att säga:
¡No gracias!

+ Klarar många format. Spelar upp ljud.
- Blek skärm. Saknar wifi.


Kindle wifi
Kindle passar inte svenskar

Amazon Kindle var en gång tv-Oprahs favorit, och det är lätt att förstå varför. Det är lätt att handla böcker, och plattan är smidig att hantera.

I USA finns det flera olika modeller, bland annat med 3g-stöd. Vi svenskar får dock nöja oss med Amazon Kindle Wifi, som bara fungerar med trådlöst internet.

Men det stora problemet med Kindle är låsningen till Amazon. Du kan inte läsa böcker som du lånar på biblioteket och du kan inte heller läsa standardformatet epub. Vill du läsa svenska böcker får du antingen köpa dem som pdf-filer eller ladda hem olika konverteringsverktyg på nätet. Det problemet slipper Oprah.

+ Bra skärm. Snabb. Smidig. Lättanvänd.
- Låst till Amazon, som saknar svenska böcker.


Pocketbook basic 611
Pocketbook är en snigel

På ytan låter Pocketbook Basic 611 lockande. Den kan inte bara användas för e-böcker utan även som kalender, rss-läsare, webbläsare och för spel.

Men du behöver använda den länge för att ändra dig. Det är nämligen en extremt plastig pryl där knapparna sitter så nära varandra att det blir svårt att navigera och där användargränssnittet saknar all logik. Till råka på allt är den extremt långsam i navigeringen, och varje sidbläddring tar ungefär två sekunder.
Nej, Pocketbook får definitivt inte flytta in i min ficka.

+ Utrustad med rss-läsare och webbläsare.
- Extremt användarovänlig. Plastig. Seg.


Korta fakta om testets plattor

Klicka på tabellen för att se i stort format

Fakta

Urval. Vi har testat alla ­e-boksläsare med 6-tumsskärm och e-bläck.
Referens. Som jämförelse har vi tagit med surfplattan Ipad, men den är inte testad och betygsatt. Läs mer på sidan 30.
Batteritid. Tillverkarna mäter tyvärr batteritid på olika sätt, och vi har inte själva testat det.
Lägsta pris. Vi anger det ­lägsta tillgängliga priset i februari 2012 från prisjäm-förelsetjänsten Prisjakt (www.prisjakt.se) eller tillverkarens egen hemsida.
Test. Vi har använt e-bok-läsarna och mätt hur snabba de är. Övriga faktauppgifter är hämtade från tillverkarna.