Den brittiska dagstidningen Sunday Times avslöjade nyligen att Facebook tjuvläst sms-meddelanden hos de användare som laddat ned Facebooks app för Android. Enligt Facebook gjorde man det med användarnas tillåtelse och har använt informationen för mindre tester inför släppet av företagets egen meddelandetjänst.

– Tillståndet (att läsa sms-meddelanden) står klart beskrivet på Android Market och används inför lanseringen av en ny tjänst som kommer att integrera Facebook med sms. Utöver några begränsade tester har vi ännu inte lanserat något, eller använt funktionen än, uppger en talesman för Facebook till Sunday Times.

Han tillägger även att när den nya tjänsten väl har släppts kommer användarna först att tillfrågas om de tillåter Facebook att komma åt deras privata sms-meddelanden.

Emma Draper på intresseorganisationen Privacy International är inte förvånad.

– Din personliga information är en värdefull handelsvara, och företagen är beredda att gå mycket långt för att lägga vantarna på så mycket information som möjligt, säger Emma Draper till Sunday Times.

I ett blogginlägg dementerar Facebooks pr-chef för Europa, Iain Mackenzie anklagelserna och kallar Sunday Times rapport för oärlig. Enligt honom uppgav Facebook att företaget har gjort begränsade tester av sms-funktionen och de flesta användarna har inte funktionen påslagen.

– Artikeln i Sunday Times är ett skrattretande försök att koka ihop en historia om företag som spionerar på sina användare. Genom att ta orden ur sitt sammanhang hävdar Sunday Times att vi har läst alla användares sms-meddelanden, när vi endast använt funktionen hos ett fåtal användare som redan känner till saken, säger Iain Mackenzie i sitt blogginlägg.

Android Market står det att Facebooks app kräver tillstånd att redigera och läsa användarens sms. Enligt Iain Mackenzie beror det endast på att det gjorts mindre tester och inte utnyttjats i någon större skala.

facebook sms