För alla som har en egen hemsida är ftp (file transfer protocol) en välkänd förkortning. Det är med hjälp av ftp som vi för över filer från den egna hårddisken till webbhotellets servrar.

Men ftp är även intressant för andra. För småföretagaren kan en ftp-server vara en användbar lösning som gör att alla medarbetare kan komma åt de gemen­samma filerna, och även distans­jobbaren kan ha nytta av ett centralt filbibliotek.

Att skaffa en ftp-server är en ganska billig lösning – och i många internetabonnemang ingår utrymmet utan kostnad.

Hämta gratisprogram
Nu är förstås ftp inte bara något som används av privatpersoner och små­företag. ­Tekniken utnyttjas även för att sprida filer till allmänheten. På ftp.sunet.se hittar du exempelvis en om­fattande ­samling ­gratisprogram från universitetsdatabasen Sunet.

Det finns också många företag som lägger upp exempelvis handböcker och broschyrer på ftp-servrar.

Det vanligaste sättet att hantera sina filer är att använda ett speciellt ftp-program (se nedan). Problemet är att programmen är lite krångliga att använda – och att de måste installeras separat.

För de allra flesta är de ­dessutom helt onödiga. Ska du bara hämta filer kan du göra det direkt i webbläsaren Internet Explorer, utan att ändra några inställningar. Skriv bara in adressen till ftp-servern i webbläsaren och högerklicka på den fil som du vill hämta. Välj Spara mål som så laddas den hem.

Och vill du ladda upp filer, byta namn och skapa mappar är det också möjligt. Som du ser i guiden på nästa sida är det bara några små justeringar som behöver göras.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Internet Explorer.
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att öppna en ftp-server i Internet Explorer.
  • Logga in med användarnamn och lösenord.
  • Vad det finns för full­ständiga ftp-program.