Steg för steg: Så får du Internet Explorer att agera ftp-program

ftp Internet Explorer
1. Installera Internet Explorer. För att kunna läsa filer från en ftp-server krävs webbläsaren Internet Explorer. I de flesta fall är den redan installerad på din dator, men annars kan du ladda hem den här: www.microsoft.se/internetexplorer

ftp Internet Explorer
2. Öppna servern. Öppna webbläsaren och skriv in adressen till din ftp-server. För att exempelvis hämta gratisprogram på Sunet skriver du ftp://ftp.sunet.se. Tryck på Alt-tangenten, klicka på Visa och välj Öppna FTP-platsen i Utforskaren.

ftp Internet Explorer
3. Skippa varningen. Nu kan det hända att Windows visar en varningsruta som heter Internet Explorer-säkerhet. Skulle den dyka upp kryssar du i Visa inte denna varning för programmet igen och klickar på Tillåt. Nu ser du Sunets ftp-server i Windows Utforskare.

ftp Internet Explorer
4. Fyll i lösenord. Just Sunet har en öppen ftp-sida, men om du kommer till en låst måste du logga in. Det gör du genom att trycka Alt-tangenten, Arkiv, Logga in som. Fyll i ditt användarnamn och lösenord. Om du kryssar i Spara lösenord slipper du göra om det nästa gång.

ftp Internet Explorer
5. Navigera fritt. Som du ser har ftp-servern nu blivit en ”vanlig” Windows-mapp, och du kan flytta filer, skapa mappar och radera filer – precis som på hårddisken. Skulle servern, i likhet med Sunet, vara skrivskyddad kan du förstås inte ändra någonting.

ftp Internet Explorer
6. Gör en genväg. För att snabbt komma åt en viss mapp – eller hela ftp-servern kan du skapa en genväg på Skrivbordet. Det gör du genom att markera mappen, hålla ned höger musknapp och dra den ut på Skrivbordet. När du släpper får du välja Skapa genvägar här.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Internet Explorer.
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att öppna en ftp-server i Internet Explorer.
  • Logga in med användarnamn och lösenord.
  • Vad det finns för full­ständiga ftp-program.