När SVT tester av 4g-modem på Telias mobila bredbandstjänst. I samband med testerna upptäckte SVT att Skype inte fungerade, trots att uppkopplingen konstant gav en bandbredd på mellan 40 och 50 megabit per sekund.

När SVT först kontaktade Telia fick man som svar att företaget endast blockerar fildelningsnätverk så att bandbredden inte ska påverkas negativt för de andra kunderna.

Efter vidare uppföljning så bekräftade Telia att företaget även blockerar ip-telefoni, som Skype och liknande tjänster.

– Men mobil ip-telefoni ingår i dag i våra största abonnemang och det kommer även i framtiden finnas möjlighet att välja abonnemang där det ingår möjligheten att köpa till stöd för mobil ip-telefoni i abonnemang där det inte ingår, säger Charlotte Züger på Telia till PC för Alla.

Ett problem är att Skype använder sig av samma teknik (peer-to-peer) som fildelningsnätverken för sin ip-telefonitjänst. Det betyder att Telia i dagsläget inte har de tekniska resurserna att särskilja användandet av Skype och fildelning.

– När den tekniska funktionaliteten finns på plats, så kommer vi gå ut med tydlig information i god tid till berörda kunder. För samtliga abonnemang för mobilsurf och mobilt bredband har vi sedan tidigare tydlig villkorsinformation bland annat på telia.se om vilka abonnemang där mobil ip-telefoni, så kallad mvoip, ingår samt i vilka abonnemang där det inte ingår, säger Charlotte Züger.

Skype är kritiska till mobiloperatörerna särbehandling av fildelningsnätverk då det finns en rad andra tjänster som använder samma teknik.