I går släppte Microsoft Windows 8 Consumer Preview till förväntansfulla Windows-användare världen över. Det är utan tvekan den mest dramatiska uppdateringen av Windows på nästan två årtionden. Här följer en bildgenomgång som visar några av de största nyheterna.

Eftersom den testversion som släpptes i går än så länge inte finns på svenska har vi valt att använda de engelska termerna på de olika funktionerna.

Charms

windows 8 charms

När vi startar Windows 8 möts vi först av det nya Metro-gränssnittet. Borta är nu Startknappen och istället ser vi en startskärm samt en sidopanel som heter Charms. Charms aktiveras genom att föra muspekaren till höger på bildskärmen. Charms ger dig tillgång till grundläggande funktioner som sök, program, enheter, inställningar och delningsmöjligheter. Med hjälp av delning kan du exempelvis befinna dig på en webbsida och sedan välja Share i Charms för att dela med dig av sidan via e-post, Facebook eller Twitter.

Settings (kontrollpanelen)

windows 8 kontrollpanelen

Settings fungerar likt kontrollpanelen och låter dig göra inställningar av olika delar på din dator. Här finns en hel del nyheter jämfört med Windows 7 som virtuella tangentbord och inställningar för olika systemmeddelanden.

Pinball

windows 8 pinball

Ett av de två förinstallerade spelen är Pinball FX2 som erbjuder riktigt snygg grafik.

Solitaire

windows 8 solitaire

Det andra spelet är det klassiska kortspelet Solitaire. Den här versionen erbjuder inga direkta nyheter annat än stöd för pekskärmar.

Explorer

windows 8 explorer

Växlar vi från Metro-gränssnittet till det traditionella gränssnittet i Windows 8 är det enklare att känna sig som hemma. Här hittar vi Explorer, fast nu i en uppdaterad version. Bland annat har Explorer stöd för Ribbons-gränssnittet och flera nya verktyg på verktygsraden.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning