Många mäklare har tröttnat på bostadssajten Hemnets monopolliknande ställning. Sju av dem har nu tillsammans skapat den nya sajten Boneo.

Upplägget är enkelt. Ange var du vill bo och begränsa din sökning utifrån storlek, pris, avgift etcetera. När du är nöjd kan du se vilka objekt som passar och lägga till en mejlbevakning. Till skillnad från Hemnet har Boneo inte bara bostäder i Sverige utan även i utlandet.

Boneo

Bakom tjänsten står Länsförsäkringar och sex andra mäklare som uppskattas stå för en tredjedel av den svenska bostadsmarknaden.


Klassiker utan privatannonser

I bostadssajternas barndom var det inte Hemnet som dominerade marknaden. Den mest kända sajten hette i stället Bovision och den finns fortfarande kvar. Dagens Bovision lockar med en ren tjänst, utan annonser från privatmäklare.
 


Blocket

Bostäder hos Blocket

Begagnattjänsten Blocket har sedan 2011 även en bostadsavdelning. Fokus ligger på andrahandsuthyrning, men det finns även vanliga köp och säljannonser.
 
Booli

Alla annonser på en plats

För att slippa leta runt på olika sajter kan du använda Booli. Det här är en sökmotor som visar annonser från både mäklarnas egna sidor och andra bostadssajter.
 


Hittahem

Efterlys ditt drömhem

Bonnier-ägda Hittahem har ett annat upplägg än konkurrenterna. I stället för att bara läsa publicerade annonser anger du var och hur skulle vilja bo. Du får då veta vilka bostäder som snart är till salu – och det kan alltså bli affär redan före visningen.


Habity

Köp hem som inte är till salu

En relativt ny aktör är Habity. De listar fakta om alla Sveriges bostäder, oavsett om de är till salu eller inte. Tanken är att du som funderar på att sälja kan gulmarkera din bostad. Det betyder att du är öppen för bud. Den som är sugen på att köpa bostad i ett visst område kan alltså kontakta ägaren direkt, innan någon mäklare har blivit inkopplad.