Sony Xperia S heter den nya och första telefonen från Sony. Det är en vit skapelse som på många sätt påminner om en tv med sin svarta framsida och vita skal (den finns i svart också). Längst ned på telefonen går en genomskinlig ram och delar telefonen. På den genomskinliga plasten sitter de tre vanliga ikonerna vi känner igen från Sony Ericsson: bakåt, hem och meny. De är upplysta när skärmen är igång, men du trycker inte på det genomskinliga utan på pekknappar strax ovanför. Det är snyggt, och framför allt någorlunda nytänkande i designväg.

Suverän skärm
Skärmen är en vad Sony kallar reality display-skärm vilket innebär en bakgrundsbelyst lcd-tft-skärm med upplösningen 1 280 x 720 pixlar och en storlek på 4,3 tum. Det innebär en pixeltäthet på 342 punkter per tum, vilket är mer än vad Iphone 4S kan stoltsera med. Vad pixeltätheten innebär är inget annat än att du har svårare att avgöra enskilda pixlar, vilket gör text, bilder och allting som visas snyggare. Och här har Sony verkligen lyckats.

Det är i princip omöjligt att urskilja enskilda pixlar och det ser mer ut som att något är tryckt på skärmen. Ljusstyrkan är strålande och färgerna levande. Det enda negativa vi har att anmärka på är att betraktningsvinkeln är sämre än hos en amoled-skärm, vilket är naturligt. Men det stör inte anmärkningsvärt såvida du inte prompt måste titta på telefonen från sidan.

Sony Xperia S
Nytänk. Det är inte varje dag vi ser design som sticker ut hos mobiler, men Sony Xperia S försöker snygga till telefonen och lyckas riktigt bra med underdelen som har en liten glaskant.

Kraftfull processor
Den dubbelkärniga processorn från Qualcomm kör i 1,5 gigahertz och gör väntetider till ett minne blott, i varje fall i princip. Gränssnittet flyter på utan några som helst problem, den hanterar högupplöst video mycket bra. Vi provade med nedladdade mkv-filer i 720p och resultatet var utmärkt. Telefonen får 2 668 poäng i testprogrammet Quadrant, något som kan jämföras med Samsung Galaxy Nexus som får 2 615 poäng. Skillnaden är alltså minimal i prestanda.

I och med att minnet är på 32 gigabyte räcker det ganska långt, men det finns ingen möjlighet att bygga ut minnet då telefonen saknar plats för minneskort. Dessutom kan det nämnas att telefonen bara fungerar med microsimkort.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning