Microsoft släppte i går sex säkerhetsuppdateringar som täpper till sju sårbarheter i företagets olika program. En av sårbarheterna är enligt säkerhetsexperter extra allvarlig och kommer sannolikt att utnyttjas av hackare inom kort.

Enligt Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security gör sårbarheten det relativt enkelt möjligt att köra kod på en dator över internet.

– Sårbarheten tillåter körning av kod över ett nätverk utan att den autentiseras, det gör den attraktiv för skadliga maskar, säger Andrew Storms.

Jason Miller på Vmware instämmer i varningen.

– Jag är speciellt oroad för det här säkerhetshålet. Hackare letar alltid efter sårbarheter som kringgår autentisering. Jag kan slå vad om att hackarna studerar den här buggen just nu, säger Jason Miller.

Sårbarheten ligger i Windows protokoll för fjärrstyrning, Remote Desktop Protocol (RDP). Det är en komponent i Windows som gör det möjligt att fjärrstyra en pc eller server. Protokollet används ofta på företag så att it-administratörer enkelt kan underhålla företagets datorer.

I ett blogginlägg uppger en av Microsofts utvecklare att det är mycket viktigt att användarna installerar uppdateringen. Sårbarheten drabbar Vista, Windows 7, Server 2008 och Server 2008 R2.

IDG News