Den absolut största fördelen med kameran i mobilen är att den alltid är med i fickan. Att den sedan inte tar lika fina bilder som den dyra systemkameran är något som knappast behöver påpekas.

Men oavsett vilken kamera du plåtar med, finns det knep att ta till som gör bilderna ett snäpp bättre. Knepen är många gånger desamma för proffsen som för amatörerna – och de handlar snarare om bildkomposition än om själva tekniken i kameran.

Även om du inte väljer mobiltelefon enbart efter hur bra kameran är, så kan det vara värt att ändå kika lite på specifika­tionerna när du ska handla. De senaste modellerna har riktigt bra kameror.

Låt dig nu inspireras av tipsen i den här artikeln – plocka fram mobilen och ta många bilder. Det bästa sättet att bli bättre är många gånger att prova sig fram.

Ibland måste du tänka ett steg längre för att lyckas fånga en riktigt bra bild med mobilen, och här lär du dig vilka fällor och möjligheter som finns.

1. Tänk över valet av mobil
Det första och kanske viktigaste steget till bra bilder tar du redan i butiken. Det är stor skillnad på hur kamerorna i olika tele­foner presterar, och att stirra sig blind på antalet pixlar är inte alltid en bra idé. Objek­tivet och elektroniken i telefonen är minst lika viktiga, och det enda sättet att vara helt säker på ditt val är att testa några olika modeller. Om du inte har möjlighet att testa själv finns det oftast gott om recensioner. Missa inte vårt test.


2. Viktigt att behärska blixten

Mobil bild
Med och utan. Bilden till vänster är tagen utan blixt, den till höger är tagen med blixt.

Det är lätt att tro att blixten är en magisk räddare när det är mörkt. Det kan vara sant, men det finns tillfällen när blixten inte bör användas, samtidigt som den kan vara användbar vid oväntade tillfällen.

Först och främst är det viktigt att inse att blixten har väldigt begränsad räckvidd – ska du plåta landskap i skymning är den helt ­värdelös. Du bör också vara försiktig med ­blixten om du fotar stämningsfulla händelser inomhus – det iskalla blixtljuset tenderar att ta bort det stämningsfulla. I båda dessa situationer är det bättre att placera kameran på någon stabilt underlag och använda självutlösare om sådan finns.

Blixten kan däremot vara riktigt användbar när du fotograferar i fullt dagsljus. I motljus är det till exempel lätt hänt att kamerans ljusmätare blir lurad, vilket kan resultera i att förgrunden blir helt underexponerad. Det är lätt avhjälpt med blixt.


3. Så plåtar du vyer

mobil bild
_

Bilder
Vackra vyer. Se till att ha en förgrund när du plåtar stora vyer. Och utnyttja vägens och stigarnas linjer när sådana finns!

Ett imponerande landskap blir inte automatiskt snyggt när det väl fångats på kamerans sensor. Ofta kan du ta intressantare bilder genom att placera något i för­grunden, exempelvis blir det vilda havet mer spännande på bild om du lyckas få med de våg­översköljda klipporna i förgrunden.

Du kan också tänka på eventuella linjer i motivet, låt linjerna leda blicken in i bilden – en väg, ett staket eller något liknande.


4. Ta många bilder!

mobil bild
Klick, klick, klick. Gör som paparazzin, plåta massor så blir säkert någon av bilderna riktigt bra!

På den gamla goda tiden var det dyrt att vara för vildsint med avtryckarfingret – kamerafilm kostade pengar. I dag finns det ingen anledning att vara sparsam, det är bara att plåta på.

Det är trist att plocka upp bilderna på datorskärmen hemma bara för att upptäcka att någon i sällskapet blundar eller att någon oönskad individ är i vägen på miljö­bilden. Bättre då att bränna iväg ett gäng bilder och sålla ut den bästa efteråt.


5. Så tar du fina porträttbilder

mobil bild
Dra dig inte för att smyga dig närmare när du ska ta porträttbilder. Gå nära!

Det verkar enkelt att ta en porträttbild, men i själva verket finns det en hel del att tänka på för att resultatet ska bli ett ­vackert, känslomässigt porträtt. Var inte rädd för att gå närmare ditt motiv, ett porträtt med för mycket luft runt omkring blir lätt trist och livlöst. Lek också med vinklar, ett foto rakt framifrån är inte alltid det som blir bäst.

Med en systemkamera är det enkelt att göra bakgrunden oskarp, något som ofta är önskvärt för att inte omgivningen ska stjäla för mycket uppmärksamhet från huvud­motivet. Mobilkameran ger inte den möjligheten, försök därför att undvika stökiga bakgrunder.

Att ta bra selfies, bilder på dig själv, är en skola för sig själv. Läs mer i vår artikel 10 tips för den perfekta selfien!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning