6. Komponera mera

mobil bild
Tänk i rutor. En bild blir oftare mer intressant om motivet inte placeras mitt i bilden.

Det allra enklaste sättet att komponera en bild är att låta huvudmotivet vara mitt i bilden och lämna lite luft runt omkring. Det är också det tråkigaste sättet och ger oftast trista bilder utan det där lilla extra. Här kommer den klassiska tredjedelsregeln till pass, som innebär att bilden delas in i ett rutnät om 3x3 rutor. Huvudmotivet ska sedan placeras längs någon av linjerna för att bilden ska kännas balanserad och intressant.

Ett annat enkelt knep för att skapa mer energi i bilden är att lägga in något i för­grunden, exempelvis kan en kaffekopp på bordet få fylla upp en stor del av bilden när det verkliga huvudmotivet egentligen är personen på andra sidan bordet. Här är det läge att leka och prova sig fram.


7. Lek med vinklarna

mobil bild
I markhöjd. Gå ned på knä eller ställ dig på en mur – lek med vinklarna när du plåtar!

Det kan lätt bli lite trist att alltid bara fotografera från brösthöjd, rakt framifrån. Ett sätt att skapa intressantare bilder är att experimentera med vinklar, det gör dessutom själva fotograferandet lite mer spännande. Testa att helt enkelt fotografera motivet ur olika vinklar, och var inte rädd för att lägga dig på marken eller kliva upp på en stol för att hitta spännande fotovinklar. Om du plåtar motiv som ska återspegla fart och fläkt kan du dessutom prova att luta kameran lite för att skapa mer dynamik i bilden.


8. Tänk på ljuset

mobil bild
Fånga ljuset när det är som bäst, här en lågt stående sol som ger dramatik i bilden.

Ljuset i en bild är a och o. Ett landskap som ser platt och trist ut i fullt dagsljus kan te sig helt annorlunda om du fångar det precis när solen kryper ned bakom horisonten. Det kan alltså vara värt att vänta en stund på att ljuset ska ge de där spännande färgtonerna eller skuggorna.

Många mobilkameror har dessutom mindre bildsensorer än vanliga kompakt­kameror, vilket gör att de kräver mer ljus för att bilderna inte ska bli brusiga. Därför är det en bra idé att se till att kameran får så mycket ljus att jobba med som möjligt genom att exempelvis tända en extra lampa om du fotar inomhus.


9. Zooma med måtta

mobil bild
Undvik att zooma om du bara har digital zoom – bilden blir ofta suddig och pixlig.

Många smartphone-modeller har en inbyggd zoom som låter dig komma närmare motivet, men det är inte alltid bra väg att gå. Ofta rör det sig om en så kallad digital zoom snarare än optisk, vilket i korthet innebär att kameran i princip beskär bilden. Det här ger alltså en bild med färre pixlar, vilket i sin tur riskerar att bli pinsamt tydligt om du skickar bilden till utskrift.


10. Gå närmare!

mobil bild
Gå närmare motivet, gärna riktigt nära.

Ett vanligt fel är att du står för långt bort, ofta för att få med så mycket som möjligt på bilden. Risken är att bilden blir ointressant. Det kan ofta avhjälpas genom att du går närmare motivet. Testa att gå väldigt nära, då sorterar du bort en hel del information som kanske inte behövs och bilden blir ofta betydligt mer intensiv och spännande.


11. Använd motivprogram

De flesta mobilkameror har numera olika motivprogram eller fotolägen som det också kallas. De kan hjälpa dig att hitta rätt inställningar för exempelvis porträtt, landskapsbilder eller nattbilder. Motivprogrammen är ingen mirakelmedicin som alltid gör dina bilder bättre, men de kan ofta vara till stor nytta, inte minst för den ovane fotografen. Läs mer i vår artikel Tolv kluriga fotolägen.


12. Redigera bilden

mobil bild

Lyckas du inte ta den perfekta bilden redan från början? Med hjälp av en fotoapp kan du fixa till det i efterhand. Du kan exempelvis beskära bilden eller göra den lite ljusare. Det finns dessutom massa filter och ramar som kan skapa en mer effektfull bild - liksom riktigt galna funktioner. Läss mer i vår artikel 20 fantastiska fotoappar som gör bilderna bättre.

Om du kör Iphone får du också bra hjälp av vår artikel 8 smarta tips för Apples Bilder.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning