Inget ont om Facebook och andra sociala nätverk, men e-post är fortfarande det ­vik­tigaste kommunikations­verktyget för oss människor runt om i världen. Ja, vi skickar nästan tre miljoner mejl – varje sekund!

Microsoft Hotmail och Google Gmail är de mest populära mejltjänsterna, och för några år sedan var valet enkelt: Gmail utklassade ­Hotmail. Men de senaste åren har Microsoft jobbat hårt med att förbättra Hotmail, och strax före jul kom den senaste uppdateringen. Den gör att Hotmail nu på allvar utmanar Gmail som världens bästa mejltjänst.
hotmail gråmejl
Slipp gråmejl
De stora nyheterna i Hotmail handlar om att hålla inkorgen fri från skräp. För även om spam­filtren blir allt mer effektiva så fylls våra inkorgar i stället med så kallade gråmejl.

Ett gråmejl är nyhetsbrev, reklamutskick eller sociala uppdateringar som vi visser­ligen har beställt, men som vi egentligen inte är speciellt intresserade av. När Microsoft får in anmälningar om spam handlar det i tre fjärdedelar av fallen om just gråmejl.

hotmail gråmejlFör att minska problemet har Hotmail nu fått ett verktyg som identifierar nyhetsbrev och ­sociala uppdateringar. Det blir sedan upp till dig att bestämma vad du vill göra med den här informationen. Du kan snabbt säga upp prenumerationen på de nyhetsbrev du inte vill ha, och de du behåller kan du lägga i en speciell mapp. Du kan också välja att bara spara den senaste versionen för att på så sätt slippa gamla nyheter och erbjudanden.

Det har också blivit enklare att jobba med kategorier, så att alla sorters mejl hamnar ­på samma ställe. Och om inkorgen trots det fortsätter att svämma över kan du ”flagga” viktiga meddelanden så att de alltid hamnar högst upp.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Hotmail.
Tid: 15 minuter.
Språk: Svenska.
Tillverkare: Microsoft.
Systemkrav: Valfri webbläsare.
Läs mer: www.hotmail.se

Det här lär du dig:

  • Hur nya Hotmail fungerar.