En undersökning utförd av analysföretaget IDC tillsammans med utvecklingsföretaget Appcelerator visar att många apputvecklare är positivt inställda till Google sociala nätverk, Google+.

På frågan om varför de ser ljust på Google+ svarade de att nätverket erbjuder en rad olika tjänster som sökningar, Gmail, Youtube och Android. Tillsammans med Android utför det enligt de tillfrågade en stark plattform att utveckla för.

Resultatet bygger på två undersökningar, en som var utförd förra året samt en uppdaterad undersökning i januari. Totalt tillfrågades över 2 100 utvecklare som använder Appcelerators plattform för att utveckla mobila appar.

Facebook har fortfarande en stor ledning med 425 miljoner mobila användare och över 900 miljoner användare totalt.

– Även om Facebook borde vara mer intressant för apputvecklare ser de på världen i ett annat ljus med en enorm potential för sociala funktioner på mobiltelefoner framöver, står det i undersökningen.

Trots att utvecklarna i IDCs och Appcelerators undersökning ser positivt på Google+ visar samma undersökning att intresset för att utveckla för Android har svalnat det senaste året.

Förra året svarade 83,3 procent av de tillfrågade utvecklarna att de är intresserade av att skapa appar för Android. I januari hade den siffran sjunkit till 78 procent.

– En anledning till detta är att det har skett en fragmentering av plattformarna, säger Mike King på Appcelerator.

Eftersom det finns så många olika plattformar som kör Android är det enligt Mike King svårare att utveckla appar för Android då apparna måste fungera i så många olika miljöer beroende på vilken hårdvara användarna kör på.

IDG News