Batteriet är datorvärldens bortglömda hjälte. Det är tack vare det inbyggda ­batteriet som den bärbara datorn blir just bärbar.
Följaktligen är batteritiden en av de sakerna som utvecklarna jobbar mest på att ständigt förbättra. Dels med mer och mer strömsnål teknik, dels med effektivare och smartare utformade batterier.

Under senaste året har det hänt saker. I höstas dök de nya så kallade ulv-­processorerna från Intel upp, i samband med att ultrabook-datorerna kom på bred front. Ulv är kort för ultra low ­voltage, och innebär att datorn kan jobba i ett mycket strömsnålt läge och ändå erbjuda avancerade funktioner och en hyfsad prestanda.

Men även om ultrabook-datorer har en, för sin vikt, riktigt god batteritid är de ingenting som direkt håller för en arbetsdag eller en långflygning. Deras batterier av litium-hybrid-typ är väldigt praktiska eftersom de går att forma helt platta och därmed ­passar i tunna datorer, men de är inte lika effektiva som ”vanliga” batterier med litiumjonceller.

I det här testet ville vi hitta datorer som på bästa sätt kombinerar bra bärbarhet och prestanda för film, spel och kontorsjobb med en riktigt lång batteritid.

Därför valde vi att kika på datorer i viktklassen snäppet ovanför ultrabook-dator, det vill säga 13- till 15-tummare med traditionella batterier, men med ungefär samma strömsnåla teknik.
Här är det inte ovanligt att datorerna orkar tio till elva timmar, och flera datorer kan pressas ytterligare lite hårdare med media och webb i upp till en arbetsdag utan att batteriet stryker flagg.

Fyra olika batteritester

Vi testade datorernas batterikapacitet i fyra mätningar. Första mätningen motsvarar vad du som mest kan få ut i batteritid med wifi avstängt, svag skärmstyrka och läsning av textdokument. Vill du fördriva tiden på långflygningen med en e-bok eller en stor Word-fil är med andra ord den siffran något för dig.

Det andra vi testade var att spela upp en filmfil i dvd-kvalitet om och om igen tills datorn gav upp. Även det här gjorde vi utan wifi igång, men nu med datorns rekommenderade skärmstyrka som den är när datorn startas. Alla datorer startade som standard i olika former av mellanläge med halvljus bildskärm.

Tredje testet innebar nätverkstrafik över internet och blandat kontorsjobb. Ett skript i Microsoft Excel ­kördes, samtidigt som en webbsida laddades om, med jämna mellanrum. Även det här testet gjordes med datorns standardinställningar.

Sista testet gällde datorns ­batteritid vid maximal belastning, där en 3d-animering kördes med maximal uppdateringsfrekvens. Det belastar både processor och grafik till max, ­samtidigt som vi maximerar datorns ljusstyrka. Det här säger egentligen inte så mycket om batteriet, utan mer om datorns maximala prestanda. En snabb dator har möjligheten att tömma batteriet på någon timme om man verkligen utnyttjar hårdvaran till max, medan det tar längre tid för en som har svagare processor. l

Fakta

Samtliga tillverkare av bärbara märkesdatorer i Sverige ombads ställa upp med en dator med 13 till 16 tums bildskärm och extra bra batteritid. Valet gjorde de själva. Bland de tillfrågade var det ett antal som tackade nej då de är i färd med att ­uppdatera dessa modeller och inte vill ställa upp med en utgående dator.
Datorerna mättes fabriksnya eller efter återställning. Prestanda mättes med Pcmark Vantage och batteritiden med Battery Eater Pro.
Skärmens ljusstyrka mättes med professionell kalibrator och ljudnivån med en decibelmätare på 50 centimeters avstånd.