En efterlängtad teknik har blivit din! Röststyrning har länge varit en dröm, långt borta från konsumenternas händer. Men nu har äntligen den här ­tekniken hittat till prylar som du använder varje dag. Vi pratar naturligtvis om Iphone 4S, och den röststyrda hjälpredan Siri.

Det är lite som på bio. I de flesta science fiction-filmer har det funnits någon form av röststyrning som har styrt allt från dörrar, musik och till och med komplexa utrustningar. En önskan har varit att inte behöva lägga tid på att fysiskt trycka sig fram för att få olika maskiner att göra som man vill.

Tekniken finns nu billigt och enkelt till våra telefoner, och även om den inte är riktigt trådlös (du måste trycka på en knapp för att få igång den) är det ändå spännande. Många funktioner kan enkelt utföras med ett röstkommando, som att skicka sms, boka möten och ställa in larm – från ett och samma lilla program. Det är nu möjligt att med enbart en knapp få telefonen att lyssna på dig, och utföra nästan allting i telefonen med bara talet.

Det är inte heller långt bort att snart kunna styra hela hemmet med bara rösten, inte bara ­telefonen utan även datorn och ugnen. Ja, snart kan vi nog köpa hem varor bara genom att säga till telefonen.

Tyvärr finns det en hake. Det finns än så länge bara röststyrningsprogram som förstår engelska, och som det lilla språk svenskan är lär vi nog tyvärr få vänta ett bra tag innan vi får någon ordentlig röst-­styrning på vårt eget språk. Tekniken har också kommit så långt att det mesta som sägs på tydlig engelska ­förstås av maskinerna, men den som har ett dåligt uttal kan få problem.

Som tur är behärskar vi engelska bra i Sverige, men du får vara beredd på lite ­mindre behållning av det hela än de som har engelska som modersmål.

Så fungerar röststyrningen

1. Talsignalen görs om till spektrogram.
2. Spektrogrammet mäts hundra gånger per sekund.
3. Uttalet matchas med ordstatistik mot lexikon.
4. Programmet kollar ordföljden.
5. Mest sannolika meningen blir den programmet väljer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning