Många fotoentusiaster blev förvånade när Nikons 1-system presenterades. Här är sensorn mindre än de du hittar hos andra spegellösa systemkameror.

Men Sony Nex och andra är faktiskt konkurrenter till Nikons traditionella systemkameror. Nikon har inget intresse av att konkurrera med sina egna spegelförsedda systemkameror. De vill hellre hitta ett nytt marknadssegment.

Sensorn är en tum stor, därav namnet Nikon 1. Ser vi till utbudet av sensorstorlekar har det funnits ett ganska stort glapp mellan de största kompaktkamera-sensorerna och de minsta hos systemkameror. Nikon 1 lägger sig mitt i det tomrummet.

Nikon har tagit fram två kameramodeller, J1 och V1. Vi har testat storebror V1 som skiljer sig från J1 genom att ha en tillbehörssko, mikrofoningång, mer högupplöst skärm och en sökare. Under skalet har V1 utöver elektronisk slutare också en mekanisk slutare, kortare blixtsynktid, större buffert och ett batteri med högre kapacitet.

Nikon V1
Nikon V1 finns i två färger. Denna vita och en mer traditionell svart. I dagsläget finns det fyra olika objektiv att välja mellan.

Väldigt snabb autofokus
Det kamerorna har gemensamt är den nyskapande tekniken. Båda har snabb så kallad fasdetekterande autofokus inbyggt i själva bildsensorn. En annan intressant egenskap är en enormt kraftfull bildprocessor. Enligt Nikon är den tre gånger snabbare än i företagets proffsmodell D3s.

Det här innebär bland annat att V1 kan ta fullstora bilder, 10 megapixel och råformat, i 10, 30 eller 60 bilder per sekund. Visserligen klarar bufferten bara runt 30 bilder innan du får ta en paus, men det är en enorm mängd bilddata kamerorna tuggar i sig.

Bildkvaliteten är mycket bra. V1 är duktig både på att exponera och att ge rätt färgbalans även i besvärliga ljussituationer. Med tanke på den relativt lilla sensorytan sköter V1 sig överraskande bra vid höga känsligheter. Upp till iso 1600 är inga som helst problem och även om det börjar bli en del brus vid iso 3200 håller den färg- och tonomfånget riktigt fint.

Utmärkta videofunktioner
Videofunktionerna är förnämliga och du kan välja mellan olika autolägen och full manuell kontroll. Videokvaliteten är bra med bara lite jelloeffekt och den sköter motljus snyggt. Dessutom fokuserar V1 snabbt och hyfsat tyst. Det blir stort plus för mikrofoningången.

En sak som förbryllar är användargränssnittet. Det känns som Nikon gjort samma tankemiss med V1 som Sony gjorde med Nex. I en överambition att göra allt lättanvänt har man i stället gjort många vardagliga saker onödigt omständliga. En irriterande detalj är att knapparna baktill känns plastiga och sladdriga. Resten av kameran känns däremot oerhört välbyggd.

Nikon V1 är trots allt en oerhört trevlig kamera att hantera. Serietagningen i normalläget är imponerande fem bilder per sekund och om du accepterar vissa begränsningar kan den som sagt utökas till 10, 30 eller 60 bilder/sekund.

V1 har en mycket kort slutarfördröjning, så du kan få bilder av exakt rätt ögonblick. Autofokusen är riktigt snabb och träffsäker utom i riktigt svagt ljus. Alla de moderna spegelfria kamerorna kan sätta fokus snabbt och bra på stillastående motiv, men Nikon V1 och J1 är ensamma om att kunna följa ett rörligt motiv.

Nikon V1 har utmärkt bild- och videokvalitet, den är oerhört snabb och har ledigt den bästa autofokusen bland spegelfria systemkameror. Objektiven är förträfflig och du har bra finesser som snabb serietagning och mikrofoningång. Det blir bara lite minus för användargränssnittet, som känns lite nybörjaraktigt för en entusiastkamera som V1.


Nikon V1

Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Upplösning: 10,1 megapixel
Filmfunktion: 1920 x 1080 vid 60 bps.
Objektivfattning: Nikon CX.
Skärm: 3 tum (460 000 pixlar).
Sökare: Ja, elektronisk.
Minne: Sd-kort.
In/utgångar: Usb, hdmi.
Batterikapacitet: 250 bilder (enligt CIPA-standard).
Storlek: 10,8 x 6,7 x 3,3 centimeter.
Vikt: 497 gram med batteri, minneskort och objektiv 10-30/3,5-5,6 VR.
Cirkapris: 8 000 kronor med objektiv 10-30/3,5-5,6 VR.

Plus: Bra bildkvalitet. Mycket snabb. Sökare och mikrofoningång.
Minus: Klumpigt användargränssnitt. Små, sladdriga knappar.
Betyg (8 av 10)