Videokvaliteten har blivit dålig
Vissa som uppgraderar från exempelvis Windows XP eller Windows Vista till Windows 7 upplever att videokvaliteten blir sämre i det nyare operativsystemet.

Det kan bero på en mängd olika faktorer, men många gånger handlar det om att något program ligger och stör i bakgrunden. För att ta reda på om så är fallet kan du ta hjälp av det mycket användbara verktyget Systemkonfiguration i Windows 7.

1. Klicka på Start-knappen, skriv msconfig i sökfönstret och tryck på Retur-tangenten.

2. Gå till fliken Allmänt, välj Selektiv start och kryssa ur Läs in Autostart-objekt.

windows 7 support
Ingen autostart. Kryssa ur rutan vid Läs in Autostart-objekt för att skippa start av program som eventuellt stör din videouppspelning.

3. Gå till fliken Tjänster, kryssa i Dölj alla Microsoft-tjänster, klicka på Inaktivera alla följt av OK. Det gör att inga andra tjänster än de absolut mest nödvändiga startas i ­Windows.

4. Starta därefter om din dator.

5. Testa nu att spela upp video med dina vanliga program och kontrollera om kvaliteten har blivit bättre. Om så är fallet vet du att något tredjepartsprogram ­ligger och stör. Gå då vidare till punkt 9.

Om kvaliteten är densamma som tidigare måste du hitta en lösning på egen hand, och du bör då först och främst återställa de ursprungliga inställningarna vilket beskrivs i punkterna 6 till 8.

6. Starta verktyget Systemkonfiguration på nytt på samma sätt som tidigare (steg 1).

7. Tryck på Normal start – Läs in alla drivrutiner och tjänster.

8. Klicka på OK och starta om datorn.

9. Starta verktyget Systemkonfiguration på nytt på samma sätt som tidigare (steg 1).

10. Gå till fliken Tjänster och kryssa i Dölj alla Microsoft-tjänster.

11. Testa nu att kryssa i den första tjänsten, tryck på OK och starta om datorn.

windows 7 support
En och en. Du kan bocka för en tjänst i taget och starta om datorn för att upptäcka vilket program som orsakar försämrad videokvalitet.

12. Kontrollera videokvaliteten på nytt. Om den har försämrats vet du att det är den tjänst som du aktiverade i det förra steget som ställer till med problem. Ta då kontakt med utvecklaren och påtala problemet, alternativt så låter du tjänsten vara inaktiverad. Glöm då inte bort att återaktivera alla övriga tjänster.

13. Om videokvaliteten fortfarande är lika bra fortsätter du med att gå in i Systemkonfiguration, kryssa för en tjänst i taget och starta om datorn. Följ punkt 6 till 8 om du känner att du vill återställa allt du har justerat.