Knäpptyst i högtalarna
Det finns en del udda ljudfel som gör att det inte kommer något ljud alls ur vare sig högtalare eller hörlurar. Trots att driv­rutinerna är av senaste snitt och ljudkortet fungerar som det ska och visar sig i Enhetshanteraren är det ändå knäpptyst.

Felet visar sig i form av ett vitt kors nere vid högtalar­ikonen i Aktivitetsfältet, och du kan också få ett meddelande om att det inte går att hitta vare sig högtalare eller hörlurar. Om du kör Windows verktyg för felsökning får du bara svaret att en ljudenhet har stängts av trots att den inte har det.

Det som egentligen har hänt är att någonting har ändrat ett värde i Registret, vilket gör att användare och program får rättigheter att göra ändringar i Windows ljudprocess. Det låter kanske lite besvärligt, men det går att åtgärda ganska lätt.

1. Gå till Start-menyn, skriv cmd i sökfältet, högerklicka på cmd.exe som dyker upp i fältet för sökresultat och välj Kör som administratör.

windows 7 support
Ny Windows-chaufför. För att kunna göra visa ändringar måste du köra ­Windows som ­administratör.

2. Eventuellt dyker det upp ett User Account Control-fönster. Tryck i så fall på Ja.

3. Skriv net localgroup ­Administratörer /add networkservice (se bild nedan) och tryck Retur.

windows 7 support
Kommandofönster. Här skriver du net localgroup Administratörer /add localservice och trycker Retur.

4. Skriv net localgroup Administratörer /add localservice och tryck Retur.

5. Starta till sist om datorn.

Något som kan vara bra att veta är att dessa kommandon sänker säkerhets­nivån i ­Windows en aning. Om du vill återställa datorn kan du alltid köra samma kommandon igen, men byt då ut add mot delete i båda fallen. Problemet kan i regel annars lösas med en om­installation av Windows, men det vill du ju i regel undvika så långt det är möjligt.