Microsoft meddelade i helgen att den generella supporten för Windows Vista och Office 2007 läggs ned från och med i dag tisdag. Företaget kommer dock fortsätta att släppa säkerhetsuppdateringar till Vista och Office 2007 fram till 2017.

De företag som köpt utökad support för Vista och Office 2007 kommer dock att få ytterligare uppdateringar som täcker underhåll och förbättrad stabilitet i programmen.

För endast två månader sedan förlängde Microsoft i all tysthet den utökade supporten på Windows Vista och Windows 7 med ytterligare fem år. Tidigare har Microsoft endast bundit sig att erbjuda support på konsumentoperativsystem i fem år.

Vistas senaste stora uppdatering var servicepack 2 (SP2) som släpptes i maj 2009. Microsoft släppte den tredje stora uppdateringen (SP3) för Office 207 i oktober förra året.

Vista har snabbt tappat användarandelar sedan Windows 7 släpptes i oktober 2009. Enligt mätföretaget Net Applications står Vista nu för 7,7 procent av alla operativsystem och för 8,3 procent av alla Windowsinstallationer.

Operativsystemet hade sin toppnotering i oktober 2009 då det hade en andel på 19,1 procent. Fortsätter Vista att falla i samma takt kommer det att hamna under fem procents andelar innan januari 2013.

Användare av Vista kommer enligt Microsoft att kunna uppgradera till Windows 8 när det släpps senare i år.

IDG News