UE55ES8000 (eller UE55ES8005 som den modell som säljs på nordiska marknaden egentligen heter) är som namnet antyder 55 tum stor och två saker skiljer den tydligt från föregångsmodellerna rent estetiskt. Det ena är den nya foten och det andra är den inbyggda kameran i överkanten på tv:n. Apparaten står inte lika stadigt som tidigare årets Samsung-modeller och du kan inte vrida tv:n. Överlag är det här dock en riktigt snygg och supertunn tv.

Dubbla fjärrkontroller
Två fjärrkontroller ligger med i lådan, dels en vanlig knappfjärr (tydlig men lite tråkig) och dels en helt ny med pekplatta och betydligt färre knappar. Den sistnämnda fungerar riktigt bra när du gör typiska smart tv-sysslor som till exempel surfar och behöver styra en muspekare. Du kan naturligtvis även använda din smartphone tillsammans med en gratis-app som Samsung tillhandahåller.

På baksidan finns alla anslutningar vi förväntar oss av en ny tv, samt en ny intressant port. Bakom en fet klisterlapp döljer sig en anslutning för ”Evolution kit”, som enligt Samsung ska möjliggöra hårdvaruuppgradering av tv:n.

Än så länge har vi inte sett vad det kan innebära mer konkret men Samsung har tidigare talat om att den här porten ska förlänga livslängden på tv:n genom att du ska kunna koppla in kraftigare processor med mera.

Samsung UE55ES8000
Bekant. Gränssnittet för Smart TV-systemet är inte ändrat mycket från det vi testade senast, och utbudet av appar är ungefär detsamma. Skillnaden ligger främst i nya, smarta sätt att styra det.


Bra tryck och suverän 3d-bild

Bildkvalitetsmässigt har Samsung legat långt fram de senaste åren och på led-sidan är det sällan vi ser apparater med dålig bild. Samsungs nya tv är inte helt perfekt men den är bland de bästa vi sett. Färgerna är lite väl överdrivna och kontrasten för högt ställd i de förinställda bildlägena men när vi justerar ned dessa värden och utgår från standard-läget får vi snabbt till en riktigt fin bild med grymt tryck i.

Mest imponerade blir vi av 3d-bilden. Samsungs nya glasögon som följer med är superlätta och vi blir helt blåsta av stolen när vi startar upp vår 3d-testskiva. Skärpan är riktigt brutalt bra och 3d-djupet helt suveränt. Det är svårt att hitta crosstalkstörningar att anmärka på och dessa är ingenting du kommer att störa dig på under vanligt filmtittande.

Smart-tv-menyn känner vi igen sedan föregångsmodellen, här finns många användbara appar men tyvärr ännu fler helt värdelösa. Det kostar ingenting att ladda hem dem men vi önskar att tillverkarna var lite hårdare med vad de släpper igenom.