Facebook-utmanare
En intressant nyhet som Samsung passar på att introducera samtidigt med tv:n är appen Family Story som fått en egen knapp på fjärren. Här kan du lägga upp bilder, statusuppdateringar samt skicka personliga meddelanden till dina familjemedlemmar. Känns upplägget bekant? Visst handlar det om en liten bantad familjefacebooklösning direkt i tv:n, där du också kan lägga upp saker från din mobil.

Vid testtillfället fanns dock inte appen för varken Android eller Iphone. Kul koncept även om vi tvivlar starkt på något brett genomslag. Dels finns det andra etablerade kanaler och dels är den ganska osmidigt att skriva statusuppdateringar och lägga upp bilder i tv:n.

Samsung UE55ES8000 kamera
Omvända roller. Du ser på tv, men tv:n kan också se på dig. Den lilla webbkameran uppe på UE55ES8000 ger bland annat bild till appar som Skype, men även till en Kinect-liknande gest-styrning. Du kan vifta med händerna för att byta kanal med mera.


Röststyrningen imponerar

Den största nyheten i Samsungs nya tv är helt klart röststyrningen. På en tv är det här helt klart ännu mer användbart än på en mobiltelefon som du ändå alltid har i näven när du använder den. Men att byta kanal, ändra volym eller stänga av tv:n utan att ha fjärren tillhands är väldigt smidigt. Tv:n är förvånansvärt bra på att känna igenom korta som långa fraser.

Du aktiverar röstigenkänningen genom att säga ”Hi TV” (lite synd att inte den här frasen översattes till svenska), sedan kan du styra det mesta i tv:n med rösten. Varför inte aktivera webbläsaren och göra en Googlesökning? Inga problem, du behöver aldrig lyfta fjärren. Se bara till att du har hyfsat tyst i rummet, det är svårare om du har en film igång med hög volym, eller om någon annan i rummet surrar samtidigt.

Lite synd här att det blir lite svengelska, och vi lyckades aldrig starta tv:n med röststyrning trots att detta ska gå och trots att vi följde angivelserna till punkt och pricka. Men bortsett från detta är vi grymt imponerade!

Inte Kinect-klass
Du kan även styra tv:n med gester. Har du någon gång använt Kinect på Xbox 360 vet du hur det funkar, vifta med handen mot tv:n så aktiveras funktionen. Här gäller det att du inte sitter för nära tv:n och det är betydligt svårare att styra med händerna än med rösten. Mer en kul finess att visa upp för ungarna än någonting vi tror att du kommer att utnyttja i praktiken.

Sammantaget är Samsungs nya tv en riktigt maxad apparat som sticker ut med sin inbyggda kamera och sin smarta röststyrning som faktiskt är mer än en kul gimmick. Tv:n är samtidigt väldigt snygg, lättanvänd och ger toppklass på bilden. Visst är den dyr, men helt klart värd sitt pris om du vill ha det bästa just nu.

Samsung UE55ES8000
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Tv-typ: Led LCD.
3d-klar: Ja.
Upplösning: 1 920 x 1 080.
Ljusstyrka: Uppgift saknas.
Kontrast: Uppgift saknas.
Tv-mottagare: DVB-T2/C/S2.
Anslutningar: 3 st hdmi, komponent, rgb (scart-adapter medföljer), komposit, analogt ljud in/ut, optisk ut, ethernet, 3 st usb.
Wifi: Inbyggt.
Mått: 123 x 72 x 3 cm.
Vikt: 16,6 kg.
Tillbehör: Touchfjärr, 2 st 3d-glasögon.
Cirkapris: 27 500 kronor.

Plus: Stilren och supertunn. Röststyrningen. Grym bild i 2d och 3d. Lättanvänd.
Minus: Priset. Geststyrningen
Betyg