I en intervju med brittiska The Guardian i helgen ger Googles medgrundare, Sergey Brin, sin syn på internets framtid och vilka hot mot friheten som lurar runt hörnet. Enligt honom består de tre största hoten av statlig kontroll, Facebook och Apple.

– Mycket starka krafter har radats upp mot det öppna internet på alla sidor runt om i världen. Jag är mer orolig nu än någonsin tidigare. Det är skrämmande, säger Sergey Brin till The Guardian.

Han uppger att statlig kontroll av internet ökar och länder världen över försöker kontroller hur deras invånare kommunicerar och delar information med varandra. Nöjesindustrin försöker enligt honom att stoppa piratkopieringen genom att införa restriktioner på internet.

Dessutom uppger Sergey Bring att antalet ”instängda” tjänster som Facebook och Apple ökar snabbt. Dessa tjänster utövar enligt honom hård kontroll över vilka program som kan släppas på deras respektive plattformar.

– Det finns mycket som går förlorat. Exempelvis är informationen på dessa tjänster inte sökbar och därmed inte tillgänglig för dig, säger Sergey Brin.

Han uppger dessutom att Google aldrig skulle kunnat existera om internet dominerades av Facebook.

– Anledningen till att vi kunde skapa Google berodde på öppenheten på internet. Så fort det finns för många restriktioner hämmas utvecklingen, säger Sergey Brin.

Det är inte första gången Google kritiserat Facebook och Apple. I september förra året uppgav Googlechefen, Vint Cerf, att Facebook håller på att bli en sluten verkstad och kommer förr eller senare att sluta som AOL och IBM.