Många datorer levereras utan en vanlig Windows 7-skiva. I stället ingår någon typ av återställningsskiva alternativt en eller flera partitioner på hårddisken där operativsystemet ligger.

Problemet med båda ­varianterna är att det förutom ­Windows 7 i regel även ingår massor med skräpprogram som till exempel testversioner av olika program, mediespelare och andra totalt onödiga ­verktyg. Det kräver massor av tid att ta bort alla de här programmen, och det är ändå inte detsamma som att installera en helt ren version av Windows 7.

ren windows 7Här lär du dig hur du skapar din egen installationsskiva eller usb-enhet med Windows 7, samt hur du använder en giltig produktnyckel för att göra en helt fräsch installation.

Behåll din återställning!
Något som verkligen bör understrykas är att vi inte rekommenderar att du raderar din åter­ställningspartition eller kasserar din återställningsskiva. Även om den här proce­duren fungerar för de allra flesta finns det tillfällen då den inte klaffar. Det kan till exempel hända att Windows inte går att aktivera trots att du angett en korrekt produktnyckel, och vissa datorer kräver att de extraprogram som de levereras med ska finnas installerade.

Det finns tyvärr inget sätt för dig att på förhand ta reda på om metoden funkar eller inte, allt du kan göra är att testa dig fram. Se till att ha en plan för hur du ska gå till väga om något går snett.

Du bör också spara dina filer och drivrutiner till en extern lagringsenhet innan du sätter igång. En ominstallation av Windows raderar alla personliga data och gör eventuellt att vissa av datorns funktioner slutar att fungera, i alla fall om det saknas inbyggda drivrutiner. Ladda ned de senaste drivrutinerna och ha dem tillgängliga på exempelvis ett usb-minne innan du installerar om Windows.

ren windows 7
Hitta nyckeln. Ett av verktygen du behöver är Keyfinder från Magical Jelly Bean. Det ­hjälper dig att hitta din produktnyckel.
_______________________________________________________________

Ren Windows 7-installation

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 2 timmar.

Det här behöver du:

  • Dator med Windows 7.

Det här lär du dig:

  • Plocka fram produktnyckeln för Windows 7.
  • Ladda ned och bränna en iso-fil av operativsystemet.
  • Installera en helt ren version av Windows 7.