google dropboxFlera källor har ända sedan februari hävdat att Google kommer lansera en ny molntjänst som ska konkurrera med bland annat Dropbox och Microsofts Skydrive.

Enligt teknikbloggen The Next Web kommer Google Drive att släppas någon gång nästa vecka och erbjuda användarna fem gigabyte utrymme gratis. Utrymmet kan användas för att synkronisera filera mellan olika datorer och mobila enheter.

Google är dock inte ensamt om att erbjuda en molntjänst som synkroniserar filer. Det finns redan en rad etablerade konkurrenter som har miljontals trogna användare.

PC för Allas systertidning, PC World, har sammanställt fem punkter Google måste uppfylla för att Google Drive ska lyckas.

Mer utrymme

google drive skydriveEnligt de rykten som cirkulerat kommer Google Drive att erbjuda fem gigabyte utrymme gratis som kan uppgraderas mot en kostnad. Det är visserligen mer än dubbelt så mycket jämfört med Dropbox som erbjuder två gigabyte. Övriga konkurrenter likt Apple och Box.com erbjuder även fem gigabyte. Microsofts Skydrive erbjuder 25 gigabyte, varav fem gigabyte kan användas för att synkronisera en mapp i Windows.

Vill Google sticka ut och locka användare från konkurrenter måste företaget erbjuda mer gratisutrymme.

En plats för alla filer

Använder du exempelvis även Gmail, Google Docs och Picasa borde Google Drive även erbjuda en centraliserad plats där filerna från alla Googles tjänster lagras. Genom att skapa mappar för de olika tjänsterna på Google Drive kan vi enkelt komma filerna från de övriga tjänsterna.

Sömlös synkronisering

Precis som Dropbox borde det finnas minst en mapp på din dator som synkroniseras med molnet i bakgrunden. Teknikbloggen Techcrunch uppger att man fått tag på ett Google Drive-program för Mac som verkar likna Dropbox i funktionalitet. Nackdelen med Dropbox är att det inte på ett enkelt sätt går att välja mer än en mapp. Google Drive borde därför erbjuda användaren möjlighet att välja vilka mappar som kan synkroniseras.

Starkt stöd för mobila enheter

dropbox mobilePrecis som flera av konkurrenterna måste Google Drive erbjuda appar för flera mobila plattformar. Inledningsvis måste det finnas stöd för Android, IOS och webbgränssnitt.

Bra priser

Google är redan billigare än många av företagets konkurrenter vad gäller utökat utrymme. 20 gigabyte mer utrymme på Gmail och Google Docs kostar exempelvis fem dollar per år jämfört med Apples Icloud där samma utrymme kostar 40 dollar per år. Vi hoppas Google fortsätter hålla den låga prissättningen även på Google Drive.

IDG News