För närvarande verkar alla tillverkare hålla på Intel-nylanseringar. Det börjar bli dags för årets uppdatering av Core-plattformen och under våren planerar flera tillverkare att presentera nytt.

Så förutom en och annan Atom-baserad dator är det på AMD-sidan som det släpps mest just för stunden. Och en och annan riktigt rolig dator har sett dagens ljus. HP Pavilion dv6-6c21eo är en av väldigt få datorer vi sett med Fusion-processorn AMD A8. Det är synd, tycker vi. För den är ett riktigt intressant alternativ till Intel-dominansen bland mer kraftfulla processorer.

HP Pavilion dv6-6c21eo
Spel med stil. Spel-och mediedatorer som inte ser ut som sådana är en trend som blir allt vanligare. Pavilion dv6 påminner mest om HPs egna lyxserie Envy. Men är plastigare och lättare.


Fyra kärnor och färskt grafikkort

A8-3530MX som den heter är en fyrkärnig processor som kompletteras av inbyggd grafik, närmare bestämt Radeon HD 6670G. Det är en riktigt bra kombination som helt klart kan mäta sig med Intels Core i5 och Core i7-processorer. Den är inte riktigt lika snabb i topparna som de fyrkärniga mobila systemen från Intel men ligger å andra sidan inte heller i samma prisklass. Och i gengäld är AMDs grafikkort piggare.

Det här är dessutom en utpräglad spel- och mediedator med extra grafikkort under huven, nya Radeon HD 7000-serien. Den levererar inte extrem spelgrafik, men bra nog för en inte alltför kräsen spelare.

Framför allt är den sval och strömsnål jämfört med föregångarna. Åtta gigabyte minne bidrar också till att höja prestanda en bit. Däremot hade vi gärna sett en piggare hårddisk. Kanske en hybriddisk. Det hade inte kostat så mycket mer och gjort susen.

Skärmen svagt kort
Till det yttre är den något tjock och klumpig men har ett elegant metallskal med underrede i plast. Som alltid har HP högklassig musplatta och tangentbord. Bildskärmen är på snåla 1366 x 768 bildpunkter och är lite under snittet i ljusstyrka men har behagliga färger och kontrast för film och speländamål.

Beats Audio logo
Välljud. Ljudsystemet Beats Audio innebär extra bra ljudkretsar och drivrutiner. Speciellt för att lussna på musik. Men i denna dator innebär det att du behöver bra hörlurar, de inbyggda högtalarna är riktigt trista.

Datorn är välutrustad med anslutningar och funktioner. Fyra usb-portar varav två är 3.0, blu-ray-läsare, fingeravtrycksläsare med riktigt smidigt inloggningssystem i Windows, dubbla hörlursuttag (bra om du till exempel vill kolla på film utan att störa omgivningen) och ett riktigt bra internt ljudkort och drivrutiner signerade Beats Audio. Men du behöver antingen externa högtalare eller hörlurar inkopplade, för de högtalare som är inbyggda i datorn låter infernaliskt illa.

Det är svårt att klaga på sådana småsaker med tanke på prislappen. Vi är inte överväldigade av Pavilion dv6-6c21eo. Det var dock ingenting vi heller förväntade oss. Den gör jobbet och gör det… tja, helt ok.