Det är inte alltid de mest naturtrogna bilderna som är bäst.

En överdrivet mörk ram, hysteriskt starka färger eller oskärpa på vissa delar kan göra ett foto betydligt mer spännande.

Det här är något som många smartphone-ägare har insett när de har laddat hem någon av de appar som på olika sätt filtrerar bilderna för att skapa en massa läckra fotoeffekter.

Med nya Picasa får du samma möjligheter i datorn. Programmet har nämligen utrustats med några helt nya verktygslådor. Du kan exempelvis låta din bild se ut som om den vore tagen med den trendiga sovjetiska Lomo-kameran och du kan ge den rundade hörn och murriga 1960-talsfärger.

Det går också att göra bilden oskarp, förutom en liten punkt som du väljer själv. Det här kan vara ett bra sätt att göra porträttbilder bättre.

Programmet är gratis
För dig som skulle ha missat det är Picasa Googles gratisprogram för alla som gillar att plåta.

Programmet gör tre olika saker. För det första håller det reda på alla bilder på din hårddisk och hjälper dig att organisera med album och mappar. För det andra innehåller det verktyg för att ­förbättra och förändra dina bilder. Du har länge kunnat beskära, ta bort röda ögon och ändra ljus och färger. Det nya i Picasa 3.9 är alltså alla nya effektfilter. Den tredje funk­tionen handlar om att skriva ut bilder, skapa bildspel eller dela dem med andra.

Precis som de flesta andra Google-verktygen är Picasa gratis, och eftersom du installerar det på datorn behöver du inte vara uppkopplad när du jobbar med dina bilder.

SNABBGUIDE
Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Picasa.
Tid: 10 minuter.
Det här behöver du:

  • Programmet Picasa (laddas ned gratis på picasa.google.com).
  • Ett antal digitalbilder.

Det här lär du dig:

  • Att skaffa Picasa 3.9.
  • Hur du utnyttjar de nya bildbehandlingsverktygen.
  • Så delar du bilder i Google+.