Fortfarande har inte Huawei släppt någon riktig kraftfull telefon utan har i stället koncentrerat sig på att lägga sig i budgetsegmentet. Huawei Vision är ett försök att förbättra såväl prestanda som intryck en del.

Skärmen är på 3,7 tum och telefonen mäter sig därför inte med de största och dyraste Android-telefonerna. Ljusstyrkan är helt klart godkänd och även om färgerna är något oklara jämfört med en bra Amoled-skärm.

Välbyggt yttre, segt inre

Vision är en stabil telefon som påminner väldigt mycket om HTC:s design med en aluminiumbaksida med plastdetaljer både uppe och nere på baksidan. Den känns välbyggd och ligger bra i handen. Tyvärr innebär aluminiumbakstycket att batteriet inte går att byta ut.

Huawei Vision U8850
Stängt. Telefonen är rätt så välbyggd, med helblank yta fram och välvt bakstycke i aluminium och plast. Tyvärr går den inte att öppna för att byta batteri.

Huawei har valt att köra SPB Shell 3D, ett gränssnittsskal som går att köpa på Android Market för runt hundralappen. Vi har tidigare sett detta i Viewsonics surfplatta Viewpad 10E, och det är förstås ett lätt sätt för Huawei att slippa ta fram något eget.

Problemet är att det är ganska prestandakrävande och känns allmänt laggigt i användningen. Det kan handla om så enkla saker som att bläddra runt bland apparna. Processorn på 1 gigahertz klarar med nöd och näppe av det, det hackar ibland och den är helt enkelt underdimensionerad. Som tur är är gränssnittet i övrigt Android-standard, så att anpassa det hur du vill är enkelt. Men räkna inte med någon prestandaupplevelse.

Dåligt tangentbord

Det följer med lite spel såsom Angry Birds och Asphalt 6, och tyvärr också tangentbordet Touchpal som Huawei har valt som standard. Detta är ett på tok för litet tangentbord för den här skärmen, och vi hade hellre sett standardtangentbordet eller något likt Swiftkey X. Men du kan dock använda T9 med Touchpal, vilket förmodligen kan locka en del användare.

Kameran är undermålig, vilket inte är konstigt i en sådan här telefon. Och med undermålig menar vi här att färgerna blir bleka och i dåliga ljusförhållanden är den riktigt dålig. Men som vanligt funkar den galant för att ta bilder som bara ska visas på till exempel Facebook.

Även om Vision presterar betydligt bättre än tidigare modeller från Huawei har vi lite svårt att se att den är värd det ändå ganska höga priset med tanke på vad du får. Till ett lägre pris får du exempelvis en Xperia Arc S som faktiskt presterar bättre på många punkter, och då är det svårt att motivera Huawei Vision. Vision är välbyggd, men det är också det mesta som är positivt med den här telefonen.


Huawei Vision U8850

Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
Processor: Qualcomm MSM8255, 1 GHz.
Minne: 2 GB, plats för microsd-kort.
Skärm: 3,7 tum, 800 x 480 pixel (252 ppi).
Kamera: 5 megapixel.
Övrigt: Gps, wlan, NFC.
Operativsystem: Android 2.3.
Storlek: 11,9 x 6 x 1 cm..
Vikt: 121 g.
Cirkapris: 3 500 kronor.

Plus: Välbyggd.
Minus: Inget utbytbart batteri. Kameran. Prestanda.
Betyg (5 av 10)