Det händer säkert att ni någon gång är flera som vill komma ut på internet med datorer, plattor eller telefoner, men bara en har tillgång till ett trådlöst bredband? I Windows 7 finns en inbyggd funktion för att dela på det via trådlöst nätverk.

Om du har en fast ansluten nätverkskabel eller ett trådlöst bredband är det inga problem – det fungerar. Men det kan gå bra även om du ansluter till internet via wifi. Det kräver dock att din dator är utrustad med vad Microsoft kallar ett Hosted Network-kapabelt ­nätverkskort med de allra senaste drivrutinerna.

Om det här gäller för ditt kort kan vara svårt att ta reda på, så det enklaste är nog att prova. Uppdatera drivrutinerna först. Om det fungerar kan du alltså både själv ansluta till internet och dela ut din anslutning via samma nätverkskort.

Så här skapar du ett tillfälligt trådlöst nätverk

tillfälligt trådlöst nätverk
1. Kommando.
Starta Kommandotolken som administratör – högerklicka på genvägen under Tillbehör i programmenyn och välj Kör som administratör. I fönstret skriver du: netsh wlan set
hostednetwork mode=allow ssid=nätverksnamn key=lösenord

tillfälligt trådlöst nätverk
2. Starta nätverket. Skriv: netsh wlan start hostednetwork (byt start mot stop för att stoppa). Öppna Nätverks- och delnings­center via Kontrollpanelen. Klicka på Ändra inställningar för nätverkskort. Här finns nu en ny nätverksanslutning med ditt nya nätverksnamn.

tillfälligt trådlöst nätverk
3. Dela ut. Högerklicka inte på denna, utan på din internetanslutning, och välj Egenskaper. Byt till fliken Delning och bocka för Tillåt att andra nätverksanvändare ansluter... Välj ditt nya virtuella nätverk i rullisten Hemnätverksanslutning och stäng sedan med OK.

tillfälligt trådlöst nätverk
4. Samarbeta. Nu kan alla i närheten se ditt nya nätverk, logga in med hjälp av lösenordet och komma åt ditt internet. Ska du göra det här ofta är det smidigt att skapa genvägar för att starta och stoppa nätverket, så att du slipper skriva kommandona varje gång.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att dela ut ditt internet via wifi.