Mobilen blir din kalenderandroid smartphone
Om du vill kan du använda din smartphone som en digital kalender. Det gör du genom att peka på Programskärms­ikonen och välja Kalender.

Kalendern lagras i mobilen, men ­synkroniseras också mot Googles molntjänst. Det betyder att du kan se den i valfri webbläsare – eller i en annan smartphone eller surfplatta. Du styr hur den ska synkroniseras genom att trycka på Meny-knappen och välja Mer, Kalendrar.

För att lägga in ett möte pekar du på rätt tidpunkt och håller fingret stilla i några sekunder. Välj Ny händelse så får du fram ett inmatningsformulär. Vill du växla mellan dag, vecka och månads­visning trycker du på Meny-knappen.

Om du loggar in på calendar.google.com på en dator kan du se din kalender, och du kan även lägga till fler kalendrar och dela dem med andra.

Så kollar du Facebookandroid smartphone
Det bästa sättet att nå Facebook på din mobil är att använda appen Facebook för Android. Du hittar den genom att peka på ­Programskärmsikonen och välja Facebook. Första gången får du fylla i dina användaruppgifter och välja vilka kontakter som ska synkroniseras. Du förblir sedan inloggad, och vill du logga ut gör du det genom att trycka på telefonens Meny-knapp och välja Logga ut.

Du kan nu välja Status för att skriva vad du gör, Foto för att ladda upp en bild eller Checka in för att berätta var du befinner dig. Att lägga in en statusuppdatering är lika enkelt som på datorn, fast här får du förstås skriva på det digitala tangent­bordet, vilket kan ta en aning längre tid.

Pekar du på de tre vågräta strecken högst upp till vänster får du en huvudmeny där du kan chatta, kolla dina evenemang etcetera.

Skulle Facebook inte finnas på din telefon kan du installera den från Google Play (se mer ovan).

Du kan också logga in på Facebook via den inbyggda webbläsaren. Adressen är då touch.facebook.com.

android smartphone3 sätt att kolla mejlen
En smartphone är perfekt för att läsa och skicka mejl, och det finns tre olika sätt att göra det.

  • Om du kör stora mejltjänster som Gmail, Hotmail eller Yahoo Mail finns det speciella appar som du kan ladda ned från Google Play (se ovan). Första gången du kör appen får du fylla i din mejladress och ditt lösenord, sedan loggas du in automatiskt.
  • Om du är van att läsa mejl via webb­läsaren på datorn kan du förstås även göra det via mobiltelefonen. Kolla med den som förser dig med mejl om det finns någon ­speciell mobilversion så blir det ännu lättare.
  • Android har en inbyggd mejl-app som du kan använda för att läsa din vanliga e-post. Du öppnar den genom att peka på Programskärmsikonen och välja E-post. Första gången måste du fylla i mejladress och lösenord. Om du får en fråga om exempelvis pop-server är det något du måste ange, och uppgifterna får du från din e-postleverantör. När du har fyllt i allt som behövs ser du dina olästa mejl i en lista, och du öppnar ett mejl genom att peka. För att skriva ett nytt mejl trycker du på Meny och väljer Skriv.

_____________________________________________________________

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Den här skolan.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den.

Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår fel­sökningsguide.

Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Android.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En telefon med Android.

Det här lär du dig:

  • Vad en smartphone är och hur Android fungerar.
  • Hur du kommer igång med din telefon.
  • Att använda Facebook, mejl och kalender i mobilen.