Så kommer du igång med din telefon - steg för steg

1. Ladda med ström och sim-kort
Innan du kan börja använda din telefon måste du förstås ladda den, och eftersom ­nästan alla modeller använder standardkontakten micro-usb kan du antingen koppla den till ett eluttag eller till datorn.

Du måste också stoppa in sim-kortet, alltså det tum­nagelstora plastkort som du har fått från din mobiloperatör.

android smartphone
Sim-kort. Det lilla kortet måste sättas i för att ­telefonen ska fungera.

När du har gjort det krävs det några inställningar, men dessa kan du ofta få auto­matiskt via operatörens hemsida. Om det inte går kan du ställa in dem manuellt genom att välja Inställningar, Trådlöst och nätverk, Mobila nätverk, Åtkomstpunktsnamn. Tryck på Meny, välj Nytt APN och fyll i de uppgifter du fått från din operatör.

För att kunna mobilsurfa väljer du Inställningar, Trådlöst och ­nätverk, Mobila nätverk och ser till att bocka för rutan Data är aktiverat.

android smartphone
Mobilsurf. För att kunna surfa på din mobil ska det här alternativet vara förbockat.

2. Koppla upp dig
Du kan förstås surfa via mobilnätet, men om du har tillgång till en trådlös router eller någon annan form av ett ­trådlöst ­nätverk (wifi) är det ofta snabbare.

Koppla upp dig genom att peka på Inställningar, Trådlöst och nätverk, Wi-Fi-inställningar. Välj Aktivera Wi-Fi och peka på det trådlösa nätverk du vill ansluta i den lista som visas. Om nätverket har ett hänglås måste du skriva in ett lösenord i inloggningsrutan.

Din telefon minns automatiskt dina lösenord och kopplar upp sig automatiskt. Om du inte vill göra det väljer du Trådlöst och nätverk, Wi-Fi-inställningar, pekar på det nätverk du vill radera och klickar på Glöm.

android smartphone
Wifi-ansluten. Finns det ett trådlöst nätverk i närheten kan du surfa på det. Visas ett hänglås efter krävs det lösenord, annars är det öppet.

3. Skydda mobilen
För att skydda din telefon bör du koppla på skärmlåset genom att välja Inställningar, Plats och säkerhet. Under Ändra skärm­låset får du välja mellan en siffer­kod och ett grafiskt lösenord.

Vill du bli ännu säkrare kan du installera ett säkerhetsprogram på din telefon. Den skyddar telefonen mot virus och den gör att du kan spärra telefonen om den blir stulen. Läs mer i vårt test på pcforalla.se/mobilsakerhet.

android smartphone

4. Lägg till ett Google-konto

För att få full nytta av Android-systemet bör du koppla ihop telefonen med ett Google-konto. Du kan då synkronisera din adressbok, kalender och att göra-lista mot internet – för att komma åt den via en annan telefon, dator eller surfplatta.

Lägg till ett konto genom att peka på Inställningar, Konton och synkroniseringar. Peka på Lägg till konto och välj Google, Nästa. Om du redan har en Gmail-adress pekar du på Logga in, annars väljer du Skapa.

Under Inställningar, Konton och synkroniseringar kan du även välja hur telefonen ska synkroniseras. Bocka i Automatisk synkron om den alltid ska hålla sig uppdaterad.

android smartphone
Synkronisera mera. Med ­automatisk synkron uppdateras Google-kontot kontinuerligt.

_____________________________________________________________

Häng med i Android-skolan – här är alla 4 delarna

Del 1. Kom igång med din smarta mobil.
Så fungerar Android – och så kommer du igång med din smartphone. (Den här skolan.)

Del 2. Fixa apparna – lätt och säkert.
Det här är en Android-app, och så får du full kontroll över den.

Del 3. Trimning och problemlösning.
Skräddarsy din telefon och lös problemen med vår fel­sökningsguide.

Del 4. Överkurs: Lås upp med rootning.
Många tillverkare låser telefoner, men genom ”rootning” tar du bort låset och tar full kontroll.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Android.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En telefon med Android.

Det här lär du dig:

  • Vad en smartphone är och hur Android fungerar.
  • Hur du kommer igång med din telefon.
  • Att använda Facebook, mejl och kalender i mobilen.