Marica Frostblad och Kjell Jarmlinger jobbar båda med it, men fram tills n­yligen syntes inga spår av det hemma i lägenheten i Stockholm.
– Vi hade tjock-tv, gammal stereo, en förstärkare från 1983, en dator från 2005. Det var lite skomakarens barn över det hela, säger Marica.
– Men Marica var så fruktansvärt trött på tjock-tv:n och sade att vi måste skaffa något nytt, så till slut köpte vi en platt-tv, säger Kjell. Det här var för två år sedan, och tv-köpet utlöste en kedjereaktion som fyra månader senare hade resulterat i ett helt underhållningsnätverk.

Det ena ledde till det andra

– Vi hade egentligen bara tänkt köpa en ny tv, men när vi skulle koppla ihop den med vår gamla utrustning fungerade det inte som vi hade tänkt, säger Marica.
– Det var läppsynkningen som inte fungerade med vår gamla förstärkare. Ljud och bild kom i otakt, säger Kjell.

Efter lite letande hittade han en liten burk som kunde fördröja signalen och på så sätt lösa problemet.
– Men den kostade flera tusen, och då tyckte jag att vi lika gärna kunde köpa en hemmabioförstärkare i stället, säger Kjell.
– Vi tittade på de olika modellerna och resonerade oss fram till vilken som skulle täcka våra behov. Skulle vi lägga 10 000 kronor eller stanna på en lägre summa? säger Marica.
Valet föll till slut på en modell från Denon för 6 500 kronor.
– Men priserna dalar fort. Vår svärson köpte nyss en förstärkare med precis samma funktioner som vår för bara 3 500 kronor, säger Kjell.

När hemmabioförstärkaren var på plats var läppsynkningsproblemet löst, men Kjell och Maricas köplust var väckt.
– Hemmabioförstärkaren klarar av ­blu-ray, så då köpte vi en blu-ray-spelare också. Det kändes dumt att köpa en bra grej och sedan ha resten dåligt, säger Kjell.

Det tog inte slut där. Strax därefter lekte ett barnbarn lite väl hårdhänt med en av parets gamla högtalare, och det resulterade tämligen omgående i en investering i nya högtalare, och lite till för säkerhets skull.
– Jag tyckte att basen var lite klen, så vi köpte till en subwoofer också, säger Kjell.

Bättre backup

– Sedan behövde vi få en bättre hantering av säkerhetskopior. Den vi hade räckte inte till – alla foton och all musik började ta för stort utrymme, säger Marica.
De bestämde sig därför för att köpa en nas (nätverksserver). Det blev en modell med två separata diskar på 1,5 terabyte styck för totalt 5 200 kronor.

För att kunna kolla på fotona på tv:n köpte de en liten usb-adapter som pluggas in i tv:n och kommunicerar med nasen via den trådlösa routern. Valet föll på en modell från Samsung för 700 kronor.
– Men det går långsamt med den och kvaliteten på bilderna blir inte så bra, konstaterar Kjell.

Lösningen blev att i stället koppla ­Maricas gamla dator till hemmabioförstärkaren och hämta foton och musik via den trådlösa routern den vägen i stället.
– Från början fanns det inte på kartan att vi skulle koppla in den datorn. Men när grafikkortet pajade på den köpte Marica en ny dator, och vi hade tänkt slänga den gamla. Men sedan fick jag ett ryck och lyckades laga den genom att köra grafikkortet i ugnen, och sedan kopplade jag in den, säger Kjell.
– Datorn ger bättre helt klart bättre ­prestanda än usb-adaptern, säger Marica.
– Via datorn kan vi komma åt internet också, exempelvis kan vi titta på SVT Play i tv:n, lyssna på Spotify och så vidare, säger Kjell.

Den trådlösa kommunikationen sker med hjälp av en ­router från D-Link som kostade 900 kronor.
– Den har vi haft länge, säger Kjell.
För att inte riskera att bli av med sina foton och sin musik om olyckan är framme köpte Marica och Kjell till en extern backup, en Western Digital My Book på 1 terabyte för 1 100 kronor.

– Den kör vi över allt på från nasen med jämna mellanrum, och däremellan ­stoppar vi in den i en plåtlåda. Om det skulle börja brinna är det sällan en lägenhet blir så utblåst att backupen inte skulle klara sig där i sin låda, säger Kjell.
– Men vi har pratat om att vi kanske skulle ha den på något annat ställe ändå, för säkerhets skull, säger Marica.

Allt via förstärkaren

I och med den externa backupen var ryggraden i Kjell och Maricas underhållningsnätverk färdigbyggd. Spindeln i nätet är hemmabioförstärkaren, som i dag är ­hopkopplad med tv:n, hdtv-boxen, sju högtalare, blu-ray-spelaren, en gammal grammofon och Maricas gamla dator.
– Ibland kopplar jag in min Iphone mot den med en kabel också för att lyssna på Spotify via högtalarna, säger Kjell.

Både Kjells Iphone och Maricas Iphone kommunicerar dessutom trådlöst med routern, vilket även Maricas nya dator gör. Kjells dator är kopplad till routern via kabel, precis som nasen.
– För att få ihop allt satt vi och gjorde skisser på hur vi ville ha det, säger Kjell.

Exakt hur mycket tid Kjell och Marica lagt ned på bygget av ett nytt, digitalt underhållningsnätverk vet de inte, men många timmar har det blivit.
– Exempelvis var det ett enormt pyssel att få rätt kablar. Vi var tvungna att byta ut hdmi-kablarna flera gånger, säger Marica.
– Tv:n blev helt svart ibland. Det finns olika kvalitetsgrader på hdmi-kablarna och vi har lagt oss på den näst enklaste. De kablar vi har nu kostar runt 150 kronor styck, säger Kjell.

Att välja de olika prylarna i nätverket har även det tagit mycket tid, liksom hopkopplandet. Dessutom visade det sig att nästan ingen pryl fungerade precis som det var specificerat.
– Jag har fått sitta och leta efter lösningar på nätet en hel del. Jag har upp­graderat firmware på de flesta prylarna och det är det en hel del pyssel med. Jag tycker att det är kul, men man måste ­nästan jobba inom it-svängen för att klara av det, säger Kjell.
– Det måste bli mycket enklare innan den här typen av lösning finns i var mans hem. Är du inte teknikintresserad tror jag att du kastar ut allt fortare än kvickt, för nu är det otroligt tidskrävande att få allt att lira, säger Marica.

Nas med tv besvärligast

Det som var knöligast rent tekniskt var att få ihop nasen med tv:n, säger Kjell:
– Nasen var inte jättepigg i början. Jag har gjort säkert tio firmwareuppgraderingar. Nu har den ryckt upp sig.
En firmwareuppgradering görs genom att det nya programmet laddas ned från nätet, kostnadsfritt. Proceduren är dock inte helt riskfri.
– Du ska ha backup för ibland skiter det sig. Ofta står det att du gör det helt på egen risk och om du misslyckas kan det vara mycket svårt eller omöjligt att fixa den igen. När jag uppgraderade hemmabioförstärkaren var jag riktigt nervös, säger han.
– Det gick fruktansvärt långsamt och jag fick lov att lägga mig på golvet och göra yoga för att klara av det.

Ett alternativ är att lämna in den aktuella prylen till leverantören för att få en firmwareuppgradering mot betalning.
– Men då måste du koppla ur alla sladdar och köra iväg den också, säger Kjell.
Även att konfigurera prylarna tar tid.
– Speciellt hemmabioförstärkarens handbok är bra tjock, säger Kjell.
– Man kan inte rekommendera den här lösningen till moster Agda, så är det. Du måste ha ett teknikintresse, det är a och o, säger Marica.

Ett alternativ för den som känner att Marica och Kjells lösning är för avancerad är att köpa ett färdigt hemmabiopaket.
– Sådana paket är säkert bra de också, och de kostar inte så mycket, säger Marica.
– Vi kollade på sådana men tyckte att de var för begränsade. Det går exempelvis inte att koppla in en dator eller en ­grammofon, och att kunna koppla ihop all vår utrustning var ett måste för oss, säger Kjell.

Saknar bara multifjärr

Nu när allt är på plats är båda mycket nöjda med resultatet. Med facit i hand skulle de inte gjort något annorlunda. En nackdel med Marica och Kjells lösning är dock att den inte är helt enkel att använda för en oinsatt.
– När vi har gäster kan vi inte bara säga varsågod att slå på tv:n – de måste ha instruktioner för hur de ska göra. Om du inte trycker på rätt knapp så händer det inget. Men så är det ju i och för sig hemma hos många nu för tiden. När jag är barnvakt hemma hos barnbarnen kan jag inte få på tv:n där, säger Kjell.
– Vi borde egentligen försöka hitta en enda fjärrkontroll som styr alltihop, säger Marica.
Men förutom en multifjärrkontroll finns inga fler prylar på önskelistan.
– Jag kan inte komma på något mer jag vill ha. Våra behov är tillgodosedda tillsvidare, säger Marica.

Funderar på Ipad, men ...

– Det enda vi har funderat på är att köpa en Ipad, men vi kan inte riktigt se nyttan med den. Det känns som att den mest kommer att bli liggandes, säger Kjell.
Att koppla ihop alla befintliga prylar i hemmet, så som exempelvis väckarklockor och lampor, står inte heller på agendan.
– Jag gillar att gå omkring och släcka lampor, säger Kjell.
– Det enda vi borde göra nu är egentligen att utnyttja det vi har mer, så vi får valuta för pengarna, säger Marica.l