I en installation av Windows Vista eller Windows 7 som utförts som en uppgradering från en tidigare Windows-version sparas en stor del av det gamla systemet i en mapp som heter Windows.old.

Tanken med detta är god – du ska inte behöva riskera att bli av med något viktigt. Men det tar upp väldigt mycket plats och du kanske behöver hårddisk­utrymmet bättre. Om du är helt säker på att du klarar dig utan den här mappen kan den raderas, men inte på det vanliga viset.

1. Använd Utforskaren för att gå igenom mappen ­Windows.old mycket noggrant. Titta i varenda undermapp och se till att kopiera varje fil eller dokument som du vill spara till någon annan plats på disken.

2. Starta Diskrensning, som finns i programmenyn under Tillbehör, Systemverktyg.

3. Om du har flera disk­-enheter, välj den aktuella disken i det första fönstret ­Diskrensning: Välj enhet. Har du bara en disk visas inte det här fönstret.

4. Programmet beräknar hur mycket utry4. mme som kan frigöras, varefter ett nytt fönster öppnas. Klicka på knappen Rensa systemfiler. Finns inte den har du ingenting att rensa.

5. Upprepa steg 3.

6. Bocka i rutan Tidigare Windows-installation(er). Passa på att markera annat du vill bli av med. Klicka på OK.

7. Klicka på Ta bort filer i meddelandet som visas.

radera windows
Rensa bort. Mappen ­Windows.old kan ta upp hundratals megabyte, men behövs egentligen inte. Den kan dock inte raderas på vanligt vis.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 20 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du raderar tidigare Windows-versioner för att frigöra plats på hårddisken.