I ett blogginlägg under gårdagen går Mozilla till attack mot Microsoft och anklagar företaget för att blockera andra webbläsare i Windows 8 för surfplattor, som går under namnet Windows RT.

Enligt Mozilla kommer Windows RT att erbjuda två gränssnitt, det nya Metro-gränssnittet samt det klassiska Windows-gränssnittet. Konkurrenter kan utveckla webbläsare för Metro-gränssnittet, men för det klassiska gränssnittet kommer endast IE att få köras. Enligt Microsoft beror det på vissa tekniska begränsningar.

firefox metro windows 8
Mozilla har sedan tidigare påbörjat utvecklingen av en Metro-anpassad version av Firefox.

Mozilla anser att Microsofts taktik för tankarna tillbaka till början av 90-talet då företaget anklagades för monopolverksamhet genom att inkludera endast IE i Windows. Microsoft tvingades senare erbjuda användare välja vilken webbläsare de vill använda.

– Microsoft försöker släppa en ny version av sitt operativsystem som förnekar användarnas rätt till valfrihet, konkurrens och innovation. Genom att göea endast IE tillgänglig på den plattformen går Microsoft tillbaka till den digitala medeltiden då det fanns endast en webbläsare för Windows, skriver Mozilla i ett blogginlägg.

I en intervju med Cnet uppger Mozillas chefsjurist, Harvey Anderson, att företaget inte kommer att vidta några juridiska åtgärder i nuläget, utan hoppas på att Microsoft kan ta sitt förnuft till fånga med hjälp av påtryckningar.

Microsoft har ännu inte kommenterat Mozillas uttalanden.