Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.skadliga program
Tid: 45 minuter.
Det här behöver du:

  • Dator med Windows 7.
  • Antivirusprogram (se exempel i artikeln).


Det här lär du dig:

  • Hur du startar i felsäkert läge.
  • Radera temporära filer.
  • Att skaffa rätt antivirus­program.
  • Grundläggande och djup sökning med Malwarebytes.
  • Justera inställningarna i webbläsaren.
  • Hur du installerar om ­Windows.
  • Metoder för att hålla datorn ren.

Så håller du datorn ren

Försäkra dig alltid om att du har ett antivirusprogram för realtidssökningar som körs på din dator, och se även till att det är uppdaterat. Om du inte vill lägga ut pengar på årliga abonnemang kan du välja något av alla de gratisprogram som finns tillgängliga
såsom Avast, AVG, Comodo eller Microsoft Security Essentials. (Alla utom Microsofts program finns att ladda ned från PC för Allas Programbank: pcforalla.se/program. Security Essentials hittar du på windows.microsoft.com/mse.)

Förutom att installera ett traditionellt antivirusprogram kan det vara en god idé att använda gratistjänsten Opendns (www.opendns.com) för att blockera farliga sajter. Har du en tendens att relativt ofta surfa in på sajter som kan infektera datorn med skadliga program, rekommenderar vi att du kör webbläsarens sandlådeläge för att se till att dessa inte skadar systemet.
Vissa antivirusprogram såsom Comodo erbjuder en
sand­lådefunktion. Du kan också använda Sandboxie
(www.sandboxie.com) för att få samma funktioner.

När du tror att du har blivit av med alla onda ­program bör du dubbelkolla alla dina nätkonton för till exempel bank, e-post och sociala nätverkssajter. Titta efter misstänkta aktiviteter och ändra dina lösenord om det behövs – vissa otrevliga program kan nämligen ha hittat dina lösenord.

skadliga program
Se upp för identitetsstöld! Var vaksam när du loggar in på din internetbank eller sociala nätverk. Din identitet kan vara kapad.

Om du har ett system för säkerhetskopiering som per automatik säkerhetskopierar dina filer eller hela datorn, är det också helt nödvändigt att göra en virussökning på dessa för att kontrollera att de inte har fått med några infektioner. Behöver du inte de gamla säkerhetskopiorna är det enklast att radera dem och skapa nya på direkten.

Se till att Windows, program från Microsoft och produkter från Adobe hela tiden uppdateras. Försäkra dig om att Windows Update är aktiverat och att ­funktionen kan installera uppdateringar automatiskt. Får du några meddelanden från Microsoft eller andra företag som du känner till som säger att du bör ­uppdatera ett program, så ska du också göra det så fort som möjligt.

skadliga program
Håll dig ­uppdaterad! Installation av de upp­dateringar som skickas ut via Windows Update är lite av a och o för att hålla datorn i toppskick.