Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 7.skadliga program
Tid: 45 minuter.
Det här behöver du:

  • Dator med Windows 7.
  • Antivirusprogram (se exempel i artikeln).


Det här lär du dig:

  • Hur du startar i felsäkert läge.
  • Radera temporära filer.
  • Att skaffa rätt antivirus­program.
  • Grundläggande och djup sökning med Malwarebytes.
  • Justera inställningarna i webbläsaren.
  • Hur du installerar om ­Windows.
  • Metoder för att hålla datorn ren.


Steg 1:

Starta datorn i felsäkert läge

Känns din dator segare än normalt? Dyker det upp en massa reklamrutor? Har du stött på andra skumma problem? I så fall kan din dator mycket väl ha infekterats av ett virus, spion­program eller något annat skadligt program, och det trots att du har ett antivirusprogram installerat.

Även om andra problem, som hård­varukrångel, kan ställa till med liknade symptom, är det ändå bäst att göra en sökning efter skadliga program för att vara på den säkra sidan. Du behöver däremot inte ringa någon teknisk support eller ta hjälp en inbiten datornörd för att hitta en lösning. Vi går här igenom hur du löser problemet helt på egen hand.

Börja med att se till att datorns anslutning mot internet är bruten och använd inte nätet förrän du är redo att börja rensa i datorn. På så sätt förhindrar du att det skadliga programmet sprider sig vidare och skickar iväg dina privata filer och information. Om du tror att din dator är infekterad av ett virus eller liknande börjar du med att starta den i Windows felsäkra läge. I det här läget aktiveras endast ett absolut minimum av program och tjänster som behövs för att datorn ska fungera. Om ett skadligt program har konfigurerats för att starta automatiskt när Windows går igång, kommer det mest sannolikt inte att starta i felsäkert läge.

För att aktivera felsäkert läge börjar du med att stänga av datorn. Leta upp knappen F8 på tangentbordet, starta datorn och tryck sedan hela tiden på F8. Så småningom får du fram menyn Avancerade startalternativ. Där väljer du Felsäkert läge med nätverk och trycker Retur.

Kanske upptäcker du att din dator går något snabbare i felsäkert läge. Det kan vara en indikation på en infektion, eller så betyder det att du har en massa ­vanliga program som brukar starta samtidigt som Windows.

skadliga program
Felsäkert läge. Genom att trycka ned F8 på tangentbordet under tiden som datorn startar får du så småningom fram den här menyn där du bland annat kan välja felsäkert läge.