Hittills har vi sett två dominerande typer av allt i ett-datorer. Dels de för kontoret. Praktisk design, bra skärm för jobb och ingen pekfunktion. Dels konsumentdatorer för lek och underhållning, från små billiga modeller med familjeinriktning – vi har ibland kallat dessa för köksdatorer, till stora tunga enheter med lyxkänsla och mediefokus, även de med pekskärm.

Omni 27 är något annorlunda. Den har allt som de stora lyxmodellerna har, förutom just pek i bildskärmen. I stället försöker den vara datorn som helt ska kunna ersätta platt-tv, åtminstone om du har ett lite mindre hem och inte har plats för en 50-tums plasma längs en vägg. Den har inbyggt tv-kort för marksänd tv och du får med en mediecenter-fjärrkontroll som är lite stor och plastig, men bekväm att använda.

HP Omni 27-1020eo
För vardagsrummet. Datorn ser verkligen ut precis som en liten tv, förutom att man inte brukar se en HP-logga på sådana.

Till det yttre är Omni 27 en enhetlig blanksvart yta med en stor soundbar nedtill och en metallgrå ram runt om. Baksidan är mjukt välvd och även bakifrån ser den riktigt stilig ut. Högtalarna låter lika bra som på vilken mindre tv som helst, och du har även ljudutgångar baktill. I pc-läget hjälper ljudsystemet Beats Audio till att optimera, speciellt för musik.

Hdmi med förhinder
På ena sidan sitter en dvd-enhet med slot-in-matning, hdmi-ingång och knappar för vissa skärminställningar. Just hdmi-ingången är en av de saker som gör att datorn blir mer än bara en pc med inbyggd skärm. Här kan du koppla in digitalboxen, mediespelaren eller spelkonsollen, sedan växlar du med knapparna över från ”PC Mode” till ”Game Mode” och använder den som extern skärm i stället.

Tyvärr kan du inte slå på skärmen separat, så datorn måste vara igång även när du spelar Xbox. Det kan vara lite störande, eftersom hårddisken har en tendens att rassla och göra sig konstant påmind.

Dessutom verkar menyn du ska använda för det här rätt buggig. Då och då fastnar den i ena läget och det går inte att växla tillbaka. Det är saker som säkert HP kan fixa med en firmware-uppdatering, men att det inte funkar felfritt från början känns slarvigt. En annan sak som vi tycker tyder på lättja är att du fortfarande får med HP:s pekgränssnitt som är till för deras allt i ett-datorer med touchskärm. Den (samt en hel drös med oerhört irriterande bloatware) kan med fördel avinstalleras.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning